Etäpalvelut yhdessä käyttöön

9.11.2021

Taannoin Sarakylän Vattumarkkinoilla eräs kyläläinen katsoi minua syvälle silmiin ja sanoi: Tuokaa ne palvelut tänne sivukylille. Tämä jäi mieleeni kummittelemaan ja olen palannut siihen aika ajoin. Nykypäivänä digitaalisuus on se, millä se ainoastaan onnistuu. Aika entinen ei koskaan enää palaa ja meidän on vain sopeuduttava siihen. Ihan vasta havahduin sellaiseen ajatukseen, että itse asiassa me keskustassa eläjät alamme olla samalla tasolla palvelujen tarjonnan suhteen kuin sivukyläläiset. Lähipalveluja ei ole saatavilla vaan lähes kaikki tehdään etänä. Vain välttämättömimmät tehdään paikan päällä. Näin ollen alamme olla samalla viivalla palveluiden suhteen.

Sivukylien valttikorttina on yhteisöllisyys, jossa on totuttu tekemään itse asioita yhteisen hyvän eteen. Me keskustassa eläjät odotamme, että joku ulkopuolinen tekee meille jotain valmiiksi. Sivukylillä ollaan usein omilla juurilla. Omat kyläläiset tunnetaan niin hyvässä kuin pahassa. Kyllähän mekin täällä keskustassa tunnemme ehkä oman tien asujat, mutta naapuritien asukeista ei ole tiedossa kuin automerkki ja etupihan kunto, kun ne ovat meille se näkyvin asia kävelyllä tai pyörälenkillä.

Niin että aika jännä juttu sinällään – se mies on saanut ison osan palveluista lähelleen, jos on vain pysynyt ajan virrassa mukana. Ottanut koko pitäjän alueelle rakennetun laajakaistan pirttiinsä ja opetellut käyttämään verkkopalveluita. Jos ei näitä ole opetellut, niin sitten pitää kysyä apua naapurilta. Siinähän sitä on taas jutun juurta. Että ”Jokos sinä osaat ja näytäppä miten se tehhään”. Tai kysyä kylätalolta, jos siellä osattaisiin neuvoa.

Usealla kylätalolla on jo etäyhteydet ja etälaitteet. Niiden käyttöä tulisi nyt laajentaa muidenkin käyttöön. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua hankkia omia laitteita kotiin. Säännöt ja toimintaohjeet tulee laatia yhdessä ja miettiä, että minkälaisiin etäyhteyksiin tilojen puolesta on mahdollisuus laitteita antaa käyttöön. Ja olisiko paikan päällä neuvoja jollain sovitulla aikataululla. Luottamuksellisissa etäyhteyksissä tietosuoja-asiat tulee olla myös tilojen ja henkilökunnan puolelta selvät. Näin palvelut tulevat myös kylälle ja Kurenalle muuttoa voidaan lykätä tuonnemmaksi. Pysyä kotikonnuilla ja silti olla kiinni maailman menossa digisti.

Sinikka Mosorin
palvelusuunnittelija, hankkeet ja järjestöyhteistyö

Last modified: 28.1.2022

Comments are closed.