Iloista kokkailua kurssilla

21.10.2021

Työpäivän päätteeksi pistäysin Hirsikampuksen kotitalousluokassa. Ajattelin käydä jututtamassa erityisryhmien kokkikurssilaisia. Voi miten iloinen vastaanotto olikaan. Heti kättelyssä sain kuulla, että nyt keitetään tummaa pastaa. Vaalea makaroni ei ole hyväksi. Tummaa se olla pitää, minua valistettiin.

Keskustelun lomassa käytiin läpi edellisten kertojen kokkailuja ja samalla ideoitiin jo tuleviakin. Pullaa ja täytekakkuja oli toivomuslistalla, mutta ne eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon. No tehdään sämpylöitä, ehdotti Tarja. Nämä kurssilaiset ovat ihanan aktiivisia. Ei tarvitse ohjaajilla yksin puhua vaan keskustelu on aitoa ja molemmin puolista huumorilla höystettynä.

Kurssin vetäjä Tarja Hemmilä kertoi painottavansa kurssilla terveellisen ruoan merkitystä. Hän valmistelee kuvalliset yksityiskohtaiset monistettavat ohjeet ja käy kaupassa omalla ajallaan ennen kurssia. Avustajana toimii Sahira Sahib AbdulhusseinJ, joka huolehtii mm. toisesta kokkaavasta parista. Molemmat ohjaajat ovat mainioita kokkeja. Onpa Tarja tehnyt oman keittokirjankin. Ryhmäläiset ovat siis hyvissä käsissä.

No mitäs teillä on siinä pannulla paistumassa? kysyn. Jauhelihaa, tomaattimurskaa ja mausteita. Mutta ei chiliä. Muutoin tulee tuli korvista ja siitä en tykkää, nauraa Piia. Ohjaajien mielestä sitä olisi voinut käyttääkin, mutta äänekäs vastalause tulee kaikkien kurssilaisten suusta. Ja kaikkia naurattaa.

Kurssi kestää koko syyskauden ja se on osa kokeilua, jossa erityisryhmien kurssilaisille ei lähetetä erillistä maksua kursseista. Kokeilulla halutaan tuoda yhteisöllistä toimintaa mahdolliseksi kaikille. Tähän saakka kursseille osallistuminen on voinut olla kiinni varallisuudesta tai siitä, että huoltaja ei ole halunnut tai osannut hakea tukea kurssimaksuihin. Laskuttamisen byrokratiasta on päästy pois ja se hoituu kaupungin sisäisenä laskutuksena yksiköltä toiselle. Myös henkilökunta on ollut tyytyväinen kokeiluun.

Sinikka Mosorin

Kuvassa kokkikurssilaiset Hirsikampuksen kotitalousluokassa ohjaajiensa kanssa. Nimet vasemmalta alkaen Tarja Nieminen, Piia Kelahaara, Tarja Hemmilä, Sahira Sahib AbdulhusseinJ, Anne Herukka ja Jaana Mosorin. Jos maskeja ei olisi niin näkisitte leveät hymyt.

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.