Yläkoulun lukudiplomi

Tyttö ja poika tutkivat kännykkää

Pudasjärven yläkoulussa voi suorittaa lukudiplomin. Lukudiplomin tavoitteena on kannustaa lukemisen pariin, ylläpitää lukuintoa sekä saada lukija nauttimaan hyvistä kirjoista ja tarinoista.

Ohjeita oppilaalle

  1. Lue vuoden aikana kuusi teosta kuudesta eri aihealueesta.
  2. Kirjat voi vapaasti valita listojen ulkopuolelta, kunhan ne sopivat valitsemaasi aihealueeseen. Sovi kirjoista opettajasi kanssa.
  3. Valitse minkä tehtävän teet mistäkin kirjasta. Huomaathan, että jokaisesta kirjasta tehdään eri tehtävä. Sovi tehtävistä opettajasi kanssa.
  4. Luetut kirjat merkitään lukudiplomivihkoon tai muuhun opettajan kanssa sovittuun paikkaan.

Seitsemäsluokkalaisten lukudiplomi

Kahdeksasluokkalaisten lukudiplomi

Yhdeksäsluokkalaisten lukudiplomi

Lukusankarin lukudiplomi

Ohjeita opettajille ja vanhemmille

Jokaiselle yläkoulun vuosiluokalle on oma diplominsa. Joka vuosi luetaan kuusi kirjaa ja tehdään kuusi erilaista tehtävää.

Lukudiplomin materiaalit löytyvät: www.pudasjarvi.fi/lukudiplomi

Kirjavinkkilistat ovat 7.-9. luokilla samat. Ikäsuositukset ovat viitteellisiä, joten kaikki voivat lukea kaikkia listalla olevia kirjoja. Kirjavinkit on jaoteltu aihealueisiin. Kirjan voi vapaasti valita listan ulkopuolelta, kunhan se sopii kyseiseen aihealueeseen. Luettavat kirjat sovitaan opettajan kanssa.

Kirjan voi lukea myös e-kirjana tai kuunnella äänikirjana. Kirjan voi lukea tai kuunnella millä tahansa kielellä.

Lukihäiriön, oppimisvaikeuden, keskittymisvaikeuden, sairauden, vamman ym. vuoksi voi olla vaikeaa lukea tavallisia kirjoja. Silloin voi kuunnella Celian äänikirjoja Celianet -palvelussa. Kysy lisää koulun erityisopettajalta tai kirjastosta.

Lukemisen tai kuuntelemisen jälkeen kirjasta tehdään tehtävä. 7., 8. ja 9. luokille on omat tehtävänsä.

Luetut kirjat merkitään diplomivihkoon tai muuhun opettajan kanssa sovittuun paikkaan. Opettaja/ muu aikuinen kuittaa suorituksen. Opettaja hyväksyy lopullisen suorituksen myös silloin, jos diplomi on tehty omien vanhempien tai muun aikuisen kanssa. Opettaja jakaa 7. – 9. luokkien lukudiplomit lukuvuoden päätteeksi.

Yläkoulun Lukusankarin diplomin saa, kun on suorittanut lukudiplomin kaikkina yläkoulun kolmena vuonna ja lukenut 18 kirjaa. Aiemmin suoritetut muut yläkoulun lukudiplomit hyväksytään Yläkoulun Lukusankarin diplomiin.

Lukudiplomin kirjoja voit lainata kirjastosta ja kirjastoautosta. Esimerkkejä sopivista kirjoista on kirjastossa esillä. Kirjoja voi etsiä ja varata OUTI-verkkokirjastosta. Varaaminen ei maksa mitään. Tutki myös mitä kodin kirjahyllystä löytyy.

Lukemisen iloa!