Taidetta ja kirjoja

21.2.2025

Pudasjärven kirjastolla ja nuorisotoimessa keskinäinen yhteistyö on vuosien varrella vakiintunut osa jokapäiväistä arkea. Jo vierekkäin sijaitsevat tilat saavat aikaan sen, että yhteistyö on tiivistä: välillä nuorisotoimi levittäytyy kirjastolle välillä kirjastolaiset valtaavat nuorisotilan, ja silloin tällöin pidetään yhteisiä tapahtumia, joihin tarvitaan molempien tiloja. Viime vuonna pääsimme kokeilemaan uutta yhteistyön tapaa, kun jalkauduimme yhdessä kyläkouluihin. 

Ajatus muuttui todellisuudeksi syksyllä, kun kaupungin säästötoimien vuoksi kirjastoauto oli ajotauolla ja sivukyliltä jäi tärkeä toimintamuoto pois. Lisäksi koulujen kuljetusmäärärahojen supistuessa kouluilta ei päästy Kirjastoseikkailu-hankkeen 0–3-luokkien oppilaille järjestämiin tapahtumiin ja kirjastovierailuille. Nuorisotyöntekijä Marita ja lasten- ja nuortenkirjastonhoitaja Mira alkoivat miettiä, miten voitaisiin parantaa tilannetta sivukylillä, joista ei pääse helposti osallistumaan erilaisiin nuorisotoimen tapahtumiin tai esimerkiksi Kirjastoseikkailuun. He halusivat suunnitella ihan oman, nimenomaan sivukylille suunnatun toiminnan. Yhdessä sovittiin, että käydään vierailemassa päivän verran kullakin koululla, joissa vierailtiin kaikissa luokissa tekemässä taidetta ja vinkkaamassa kirjoja. Hirvaskoskella ja Kipinässä vierailtiin marraskuussa 2024, Syötteellä ja Sarakylässä tammikuussa 2025. 

Taidetuokioiden töistä syntynyt yhteisötaideteos on nähtävillä Pirtin toisen kerroksen näyttelyseinällä, Taidekamarin vieressä, vielä tämän kuun loppuun asti.  

Suunnitelmallista yhteisöllisyyttä 

Vierailupäivän suunnittelussa oli alusta asti selkeä työnjako: nuorisotoimen työntekijät tervehtivät lapsia ja muistuttelivat ketä he ovat ja mitä tekevät kaupungilla. Sen jälkeen ohjasivat taidetuokion, jossa teemana oli: mikä on parasta kotikylässäni. Kaikki saivat osallistua piirtämällä ja kirjoittamalla oman käden ääriviivojen mukaan leikatulle paperille. Nuorisotoimella oli ajatuksena toteuttaa jotakin hiukan erilaista: yleensä nuokkarin vierailuilla on ollut pelejä ja leikkejä, mutta tällä kertaa rauhoituttiin taiteen parissa. Taidetuokion jälkeen oli kirjaston väen järjestämän kirjavinkkauksen vuoro, jonka yhteydessä jätettiin kirjakassit luokkiin oppilaiden ja opettajien iloksi.  

Paitsi koulujen henkilökunnalle ja oppilaille, myös tekijöille oli projektin aikana tärkeää huomata, että yhteistyö toimii ja kantaa: kun on useampia ihmisiä mukana miettimässä ja toteuttamassa, saadaan aikaan myös työyhteisön tasolla yhteisöllinen projekti. Yhdessä tekeminen on monesti hedelmällisempää ja sitä paitsi hauskempaa kuin yksin puurtaminen, kun kaikkia ideoita ei ole pakko saada itse, vaan voi heittää ajatuksen ilmaan ja joku toinen voi jatkaa sitä.  

Projektiin osallistuneet työntekijät ovat yhtä mieltä siitä, että kaikki reissut kyläkouluille olivat mukavia, virkistäviä ja avartavia. Jokainen kyläkouluistamme on erilainen ja tekee tärkeää työtä, ja on aina kiva käydä niillä tapaamassa ja muistuttelemassa että yhteistyö toimii välillä pitkästäkin välimatkasta huolimatta. 

Mikä on parasta kylässäsi?

Yhteisöllisyyttä monella tasolla

Yhteisöllisyys toteutui vierailupäivissä monella eri tavalla ja tasolla. Vierailumme olivat selvästi koko koulun yhteinen juttu: meitä odotettiin ja meidät otettiin lämpimästi vastaan, ja oppilaat olivat kiinnostuneita ja keskittyneitä. Vierailuilla oli aina rauhallinen ja välitön tunnelma. Vierailujen yhteydessä oli myös aikaa keskustelulle, mikä loi aikuisille mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia ja lapsille ja nuorille tilan kysyä ja vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Huomasimmekin, että kouluilla kokoontuessa aktiviteetteihin on selvästi enemmän aikaa kuin vaikkapa usein tiukkaan aikataulutetuilla uintireissuilla – joihin yhdistetyt nuorisotila-kirjastokäynnit ovat muuten nekin sinällään oivallinen osoitus luovasta yhteistyöstä kaupunkimme eri yksiköiden välillä.  

Päivien aikana tuli fiilis, että olimme kaikki, niin me kirjastolta ja nuoristoimesta kuin myös kouluilta, samassa jutussa mukana, yhdessä tarjoamassa lapsille ja nuorille kivoja ja tärkeitä kokemuksia. Valmiissa taideteoksessa näkyy hienosti sekä kylien välinen yhteisöllisyys että jokaisen kylän yksilöllisyys: siinä on kaikille kylille yhteisiä elementtejä, kuten luonnon ja ulkona liikkumisen tärkeys, mutta myös jokaisella kylällä on oma erikoislaatunsa. Syötteen taideteoksessa korostuu laskettelu, kun taas Kipinässä luonto ja eläimet nousevat erityisen tärkeään asemaan. Sarakylän taideteoksessa tuodaan voimakkaasti esiin koti ja perhe, ja Hirvaskoskella toiminnalliset ulkoharrastukset kuten kalastus ja metsästys saavat keskeisen aseman.  

Jokaisella koululla myös lukeminen ja kirjat on mainittu mukavana harrastuksena. Pudasjärven sivukylillä siis luetaan paljon, mistä on syytä kiittää aktiivisia opettajia ja minkä taustalla varmasti, sielläkin, on pitkäaikainen ja hyvä yhteistyö kirjaston kanssa. 

Vierailut toivat virikettä koulupäiviin vähän erilaisen toiminnan muodossa. Yhteisölliset hetket myös varmasti jatkuvat kouluilla, kun luokissa kokoonnutaan yhdessä lukemaan mukanamme viemiämme uusia ja vanhempiakin lasten- ja nuortenkirjoja. Tärkeä osa projektia on myös taideteoksen asettaminen näytteille Pirttiin, jossa myös Kurenalla asuvat pudasjärveläiset ovat päässeet näkemään yhteistyöprojektin tuloksen. Sivukylien tuominen näkyviin keskustassa onkin koettu yhdeksi tärkeäksi osaksi projektia.  

Yhdessä eteenpäin 

Lopuksi voidaan sanoa, että vierailupäivien toteutus vaati paljon suunnittelua, aikataulujen yhteen sovittelua ja järjestelmällisyyttä. Yhdessä tekeminen oli kuitenkin palkitsevaa, ja pääsimme toteamaan, että tällaista haluamme lisää.  Ajankohta ja uuden yhteisprojektin muoto ovat vielä hakusessa, mutta tätä porukkaa seuratessa varmaa on, että yhteinen tekeminen jatkuu takuulla. 

Teksti: Jenni Isola 
Kuvat: Mira Jurvansuu ja Jenni Isola

Last modified: 21.2.2025

Comments are closed.