Asumisneuvonta

Ajankohtaista

Pariskunta rentoutuu sohvalla

Pudasjärven kaupungin asumisneuvoja auttaa ja neuvoo erilaisissa asumisen ongelmissa. Neuvonnan tavoitteena on turvata asumisen jatkuvuus.

Asumisongelmien taustalta voi löytyä erilaisia elämän vaikeuksia. Niiden ratkaisemiseksi on olemassa eri kanavia ja palvelujärjestelmiä, joihin asumisneuvoja voi tarvittaessa ohjata asukkaan. Mikäli haluat tavata asumisneuvojan, voit varata ajan häneltä, soittaa, tai lähettää viestiä. Asumisneuvoja tekee myös kotikäyntejä asukkaan niin halutessa.

Missä asioissa asumisneuvoja auttaa?

  • vuokranmaksuvaikeuksissa
  • häätöuhkatilanteessa
  • tukien ja etuuksien hakemisessa
  • muissa asumisen haasteissa

Ota ajoissa yhteyttä!

Asumisen ongelmia on tärkeää lähteä hoitamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Neuvojaan kannattaa olla heti yhteydessä, jos asumiseen liittyvät asiat mietittävät, olipa asia sitten mikä tahansa.  Asumisneuvoja selvittää kanssasi tilannettasi kokonaisvaltaisesti. Yhdessä asumisneuvojan kanssa asiakas voi mm. kartoittaa mahdollisuutta maksusuunnitelman tekemiseen, saada tietoa tilanteeseensa sopivista palveluista ja tukimuodoista, sekä saada neuvoja asunnon hakemiseen liittyvissä asioissa. Asumisneuvojaa sitoo vaitiolovelvollisuus

Asumisneuvojalle voi soittaa, lähettää sähköpostia, tai laittaa viestiä WhatsAppilla.

Palvelu on maksutonta.

Asumisneuvoja

Teija Niemelä
Puh. 040 643 1104
teija.niemela@pudasjarvi.fi

Kelan maksamat tuet asumiseen

Kansaneläkelaitokselta eli Kelasta voi saada yleistä asumistukea, jos ruokakunnan tulot ovat pienet. Asumistuki voi olla korkeintaan 80 % asumismenoista ja sen tarkoituksena on auttaa asumismenojen maksamisessa. Asumistukea voi saada vuokra-, omistus-, asumisoikeus- tai osaomistusasuntoon esimerkiksi vuokraan tai vastikkeeseen.

Yleisen asumistuen hakemisesta voi lukea ohjeistusta Kelan sivuilta

Oikeutesi saada yleistä asumistukea ja sen suuruuden voit arvioida laskurilla.

Eläkkeensaajana sinulla voi olla oikeus eläkkeensaajan asumistukeen vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon. Edellytyksenä on, että asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. 

Eläkkeensaajan asumistuesta löydät enemmän tietoa Kelan eläkkeensaajan asumistuki sivulta.

Oikeutesi saada eläkkeensaajan asumistukea ja sen suuruuden voit arvioida laskurilla.

Huomioithan, että jos sinulle on myönnetty asumistukea Kelasta ja tulot, asumismenot tai ruokakuntasi muut olosuhteet muuttuvat, sinun tulee hakea asumistuen tarkistusta. Omaehtoinen ilmoittaminen kannattaa. Sillä välttyy mahdollisesti asumistuen liikaa maksetun osuuden takaisinperinnältä. Muuten asumistuki tarkistetaan automaattisesti noin 1-2 vuoden välein. Helpoiten ilmoitat muutoksista verkossa kirjautumalla OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Nuorten asumisen opas

Nuorten asumiseen ja elämiseen löytyy useita hyviä oppaita internetistä. Tässä vain pari hyvää tietoa antavaa opasta.

Nuorisoasuntoliitto ry eli NAL on vuonna 1971 perustettu nuorten asumisen edunvalvoja ja 24 paikallisen nuorisoasuntoyhdistyksen keskusliitto.  NAL julkaisee omaa Omaan kotiin -opas itsenäistyvälle nuorelle opastaan ja heidän sivultaan löytyy nuorten asumiseen ja elämiseen liittyvä runsas tietopaketti.

Mistä valot? -hanke julkaisi kesäkuussa 2019 nuorten asumisen oppaan. Oppaan tarkoituksena on kannustaa ja antaa vinkkejä itsenäisen elämän alkuun. Opas on päivitetty kesäkuussa 2020. Oppaaseen pääset tästä linkistä 

Oppaassa keskitytään vuokra-asumiseen ja Mikkelin alueen palveluihin, mutta se tarjoaa erittäin hyvää yleistietoa mm. arjesta, hyvinvoinnista ja rahan käytöstä muihinkin kaupunkeihin tai vaikkapa asuntolaan muuttaville.

Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Marttojen sivuilta löytyy runsaasti ohjeita ja neuvoja asumiseen ja elämiseen niin nuorille kuin vanhemmillekin.  Marttojen sivuilta löydät tarpeellisia hankintalistoja, joista näet minkälaisia tavaroita ja tarvikkeita voit kotona tarvita, kun muutat esim. ensimmäiseen omaan kotiin.

Pudasjärvellä asuntoja voi kysyä ja hake esim. Pudasjärven Vuokratalot Oy, vuokraovi.com, oikotie.fi

Jos opiskelet OSAOssa, voit hakea opiskelija-asuntolapaikkaa  Pudasjärven asuntolasta.