Suomessa on haitallisia vieraslajeja, joilla on myös taloudellisia, terveydellisiä tai sosiaalisia vaikutuksia. Tavoitteena on alkuperäisluonnon ja uhanalaisten lajien turvaaminen sekä muiden vieraslajien aiheuttamien haittojen ehkäiseminen. Vieraslajeja torjutaan mm. lainsäädännön avulla. (Maa- ja metsätalousministeriö.)
Pudasjärven taajamasta löytyy ainakin kolme haitallista vieraslajia: komealupiinia, kurtturuusua sekä viitapihlaja-angervoa.
Kiinteistön omistajan tai haltijan on hävitettävä haitallinen vieraslajikasvi omalta alueeltaan. Vieraslajeja sisältävän jätteen käsittelyssä tulee noudattaa lainsäädäntöä ja kaupungin jätehuoltomääräyksiä.
Kaikki vieraslajit eivät ole haitallisia. Haitallisella vieraslajilla tarkoitetaan vieraslajia, jonka on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita (ihmisen saamat suorat ja epäsuorat hyödyt luonnonympäristöistä). Ne voivat risteytyä alkuperäisten lajien kanssa, valloittaa niiltä elintilaa, kilpailla samoista resursseista tai levittää tauteja ja loisia.
Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön, tuoda maahan, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, välittää, saattaa markkinoille, myydä tai luovuttaa (vieraslajilaki 3 §).
Haitalliset vieraslajikasvit
Alaskanlupiini, hamppuvillakko, isopiisku, japanintatar, kanadanpiisku, kanadanvesirutto, komealupiini, korkeapiisku, kurtturuusu, lännenpalsami, sahalinintatar, tarhatatar, valkopajuangervo ja viitapihlaja-angervo ja vuorivaahtera.
Lisäksi EU:ssa haitalliseksi säädetyt myös Suomessa esiintyvät: armenianjättiputki, japaninhumala, jättipalsami, jättiputkiryhmä, kaukasianjättiputki, kiehkuravesirutto, persianjättiputki, keltamajavankaali, japaninkelasköynnös.
Tutustu ajantasaiseen listaukseen ja torjuntakeinoihin vieraslajit.fi -sivustolla!
Vieraslajien hävittäminen
Torju vieraslajit mahdollisuuksien mukaan aina paikan päällä, esim. niittämällä tai peittämällä ennen kasvien siementämistä.
Kiertokaaren palvelualueella pienet määrät vieraslajeja voi lajitella oman kodin sekajäteastiaan säkitettynä.
Pienkuormia voi toimittaa myös Pudasjärven kaupungin vieraslajien keräyspisteelle Pudasjärven kaukolämpölaitokselle osoitteeseen Lämpötie 1. Keräyspiste on merkitty kyltillä.
Kitke vieraslajit ilman maa-ainesta ja säkitä tiiviisti. Vie säkit keräysastiaan ja sulje kansi. Keräyspiste on käytössä vain kasvukauden aikana.
Tutustu torjuntakeinoihin vieraslajit.fi -sivustolla!