Eri aikakausien rakennusten haasteita

Oletko ehkä hankkimassa vanhempaa omakotitaloa tai asuntoa, vai suunnitteletko sellaiseen remonttia? 

Koska Pudasjärven suosituin asumisen muoto omakotitaloasuminen ja asuntokanta on pääosin vanhaa, on syytä tarkastella eri aikakausien tyypillisimpiä riskirakenteita. Suurin osa Pudasjärven omakoti- ja paritaloista on rakennettu aikavälillä 1940-1989. Selvitä Hometalkoot.fi sivuston avulla, millaisia tyypillisimpiä kosteuden ja muiden sisäilmaongelmia aiheuttavien tekijöiden riskejä, syitä ja ongelmien lähteitä eri aikakausien omakotitaloissa tai asunnoissa on ilmennyt ajan kuluessa. Näin voit ennakoida remonttitarpeet ja pystyt ennaltaehkäisemään ongelmien syntyä myöhemmin. Hometalkoiden omakotitalosivut pitävät sisällään suuren määrän tietoa aikakausien 1940 – 1990 omakotitaloista ja niissä ajan kuluessa ilmenneistä ongelmista. Hometalkoiden kerrostalosivut pitävät sisällään suuren määrän tietoa aikakausien 1930 – 2010 taloista ja niissä ajan kuluessa ilmenneistä ongelmista. Sivusto neuvoo myös mistä löytyy asiantuntija apua ongelmien selvittelyyn ja ratkaisuun. 

Hometalkoot.fi -sivustolta löydät kattavasti ja käytännönläheisesti tietoa talojen huoltamisesta ja riskirakenteista sekä kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisystä. Sivuston avulla voit perehtyä rakennuksessa oleviin kohtiin, jotka vaativat tarkistamista mahdollisten kosteusvaurioiden tai riskien osalta.

Sivustolta löytyy myös kattava valikoima oppaita ja selvityksiä. Tässä vain muutama opas mainittuna:

Avustukset

ARA:n avustus kuntotutkimukseen ja perusparannuksen suunnitteluun 

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta voi omakotitalon omistaja tai taloyhtiö hakea avustusta kuntotutkimukseen ja perusparannuksen suunnitteluun.  Avustus on tarkoitettu kosteus- ja mikrobivaurioituneiden sekä sisäilmaongelmaisten asuntojen ja asuinrakennusten kuntotutkimuksiin sekä tällaisten rakennusten perusparannuksen suunnittelukustannuksiin. Avustuksen tavoitteena on edistää suunnitelmallista kiinteistönpitoa, rakennuskannan laadun ylläpitoa sekä tukea ja kannustaa omistajia toteuttamaan kiinteistöjen korjauksia. Avustuksen suuruus on enintään 50 % hyväksyttävistä ja toteutuneista kustannuksista.

Hakemus jätetään ARAan joko sähköisesti tai paperisena. ARA tekee avustuspäätöksen ja hoitaa avustusten maksamisen. Kaikki ARAn kautta haettavat korjausavustukset löytyvät ARAn verkkosivuilta www.ara.fi  ARAssa on avustusten hakemista varten käytössä verkkoasiointi, johon kirjaudutaan ARAn verkkosivuilta. Valitse oletko henkilöasiakas vai yhteisöasiakas.

Tämän lisäksi avustuksia voi hakea edelleen paperi-hakemuksilla, joita voi tulostaa ARAn verkkosivuilta, pyytää sähköpostilla osoitteesta korjausavustus.ara@ara.fi tai soittamalla ARAn kuntotutkimuksen ja perusparannuksen suunnitteluavustuksen ohjenauhoitenumeroon 029 525 0928 (numeroon ei vastata).