Energia

ARA ei myönnä enää energia-avustuksia.

Kun rakennus tarvitsee energiatodistuksen, todistuksen laatijaksi tarvitaan lain vaatimusten mukainen pätevä tekijä. Jos olet myymässä tai vuokraamassa rakennusta tai asuntoa, löydät laatijarekisteristä ne henkilöt, joilla on lainmukainen, virallinen pätevyys energiatodistusten tekoon. ARA ylläpitää rekisteriä pätevistä energiatodistuksen laatijoista. Rekisteri löytyy  osoitteesta www.energiatodistusrekisteri.fi

Motiva: tietoa energiasta ja mm. alueellisten energianeuvojien yhteystiedot

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen

Motivan maksuton Toimiva ja energiatehokas koti –verkkokurssi antaa sinulle hyvän yleiskuvan siitä, mistä kotisi energian- ja vedenkulutus muodostuu sekä keinoista pienentää kulutusta asuitpa sitten taloyhtiössä tai omakotitalossa.

Öljylämmitysavustus

ELY-keskus myöntää avustusta öljylämmitysjärjestelmästä luopumiseksi. Avustuksen tavoitteena on  kannustaa pientalojen omistajia luopumaan öljylämmityksestä ja vaihtamaan lämmitysmuotoa. Avustusta myönnetään vain yksityishenkilöille ja kuolinpesille.

Ohjeet avustuksen hakemiseen löytyvät ELY-keskuksen sivulta Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi, josta pääsee myös Aluehallinnon asiointipalveluun täyttämään sähköisen lomakkeen.

  • Pääset seuraavalla linkillä suoraan Aluehallinnon asiointipalvelun Ympäristöavustuksiin.
  • Valitse “Avustus asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi”.
  • Kirjaudu palveluun esim. verkkopankkitunnuksilla.
  • Lomake avautuu. Otsikossa lukee “Uusi asiointi – Ympäristön, kulttuuriympäristön, vesistön ja vesien- ja merenhoidon avustukset”, mutta sivun alareunassa on esivalittu “Avustus asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi”.
  • Jatka tästä ja aloita lomakkeen täyttäminen.

Jos sähköisen hakemuksen tekeminen ei jostain syystä ole mahdollista, voi hakemuksen myös tulostaa ja palauttaa paperisena. 

Öljylämmitysavustukseen liittyvissä asioissa neuvoa saa ELY-keskuksen ympäristöasioiden asiakaspalvelusta:

puh. 029 502 0900 (ma–pe kello 9–16)
sähköposti: ympariston.asiakaspalvelu (at) ely-keskus.fi

Sähköautojen latausinfra

Ladattavien sähköautojen määrä kasvaa ja latauspisteiden tarve lisääntyy. Useat taloyhtiöt suunnittelevat latauspisteiden toteuttamista lähivuosien aikana. 

Uudiskohteiden osalta laki vaatii sähköautojen latauspistevalmiuden toteuttamisen kohteisiin, joissa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa. Latauspistevalmiudella tarkoitetaan mm. putkitusta tai muita johtoteitä, joihin voidaan myöhemmin asentaa tarvittava kaapelointi sähköajoneuvojen latauspisteitä varten, sekä kaapelointia sähköajoneuvojen latauspisteitä varte.  

Olemassa olevien asuinrakennusten ja taloyhtiöiden osalta on tärkeä huomata, että laki myös vaatii laajamittaisesti korjattavan rakennuksen varustamista sähköajoneuvojen latauspisteillä tai latauspistevalmiudella.

Laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmillä astuu voimaan Viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2024. Tarkista lain asettamat vaatimukset tästä linkistä.

Laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen… 733/2020 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ®

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennuksen yhteyteen suunnitellaan ja asennetaan sähköajoneuvojen latauspisteet tai latauspistevalmius tämän lain mukaan, jos kyse on sellaisesta uudesta rakennuksesta, jonka rakentamiseen on haettava maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:n mukainen rakennuslupa tai jos kyse on sellaisesta laajamittaisesta korjaustyöstä, jonka rakentamiseen on haettava maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:n mukainen rakennuslupa.

ARA ei enää myönnä sähköautojen latausinfra-avustuksia.

Tutustu myös Motivan Kiinteistöjen latauspisteet kuntoon oppaaseen.