Ympäristöterveydenhuolto vastaa alueen elintarvikevalvonnasta. Elintarvikevalvonta valvoo elintarvikkeita koskevan lainsäädännön noudattamista. Valvonta kohdistuu elintarvikkeiden valmistukseen, kuljetukseen, varastointiin, vientiin, tuontiin, myyntiin, tarjoiluun ja muuhun luovutukseen sekä markkinointiin. Valvontaviranomainen voi myös tarvittaessa antaa elintarvikealan toimijoille tarpeellisia neuvoja ja ohjeita elintarvikemääräysten noudattamiseksi ja omavalvonnan toimivuuden varmistamiseksi.
turvata kaikkien elintarvikkeiden asianmukainen laatu ja turvallisuus kuluttajille
Säännöllinen ja suunnitelmallinen elintarvikevalvonta (valvontasuunnitelmaan sisältyvät tarkastukset, näytteenotto ja näytteiden tutkiminen) sekä huoneistojen ilmoitusten vastaanottaminen ja käsittely ovat maksullisia.
Elintarvikkeiden turvallisuudesta mm. pakkausmerkinnöistä, lisäaineista, elintarvikehygieniasta ja ruokamyrkytyksistä saa tietoa Ruokaviraston internetsivuilta.
Ilmoitus alkutuotantopaikasta tai ilmoitus alkutuotannon tuotteiden kuljetuksesta tai niissä tapahtuvasta olennaisesta muuttamisesta on lähetettävä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitus uudesta toiminnasta on tehtävä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitus tiedoissa tapahtuneista olennaisista muutoksista, toiminnan keskeyttämisestä yli vuodeksi sekä toiminnan lopettamisesta on tehtävä viimeistään muutosten tullessa voimaan. Ilmoituksesta ei tehdä erillistä päätöstä, mutta kunnan elintarvikevalvontaviranomainen ilmoittaa
toimijalle saaneensa ilmoituksen. Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen voi pyytää toimijalta tarpeellisia selvityksiä. Ilmoituksen käsittelystä ei peritä maksua.
Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen ei ole tarpeen, jos kunnan elintarvikevalvontaviranomainen on ilmoittanut toimijalle saaneensa tiedot alkutuotantopaikasta toiselta viranomaiselta.
Ilmoitusta ei tarvitse tehdä metsästyksestä, luonnonvaraisen riistan luovutuksesta suoraan kuluttajalle eikä luonnonvaraisten kasvien ja sienten keräämisestä.
Ilmoitus alkutuotantopaikasta (RTF / PDF)
Elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta sijaintikunnan valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista (ElintL 10 §). Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta ilmoitus tehdään sen kunnan valvontaviranomaiselle, jonka alueella toiminta aloitetaan tai jonka alueella elintarvikehuoneiston toiminnasta on aikaisemmin ilmoitettu.
Elintarvikehuoneiston ilmoituksen vastaanottava valvontaviranomainen voi tarvittaessa pyytää toimijalta muita ilmoituksen käsittelemiseksi tarpeellisia selvityksiä.
Viranomainen käsittelee ilmoituksen ja perii käsittelystä hyväksytyn taksan mukaisen maksun, jolla katetaan käsittelystä aiheutuneet kustannukset. Ilmoituksen käsittelyksi katsotaan ilmoituksen vastaanottaminen ja ilmoitettujen tietojen siirtäminen viranomaisen valvontakohdetietokantaan sekä todistuksen lähettäminen toimijalle. Käsittely sisältää myös annettujen tietojen perusteella elintarvikehuoneiston alustavan riskinarvioinnin, joka tehdään valtakunnallisen elintarvikevalvontaohjelman mukaisesti. Käsittelyn päätteeksi valvontaviranomainen lähettää toimijalle todistuksen osoittamaan, että elintarvikehuoneisto kuuluu suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piiriin.
Eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset ovat edelleen hyväksymismenettelyn piirissä.
Toimijan vaihtumista ja toiminnan olennaista muuttamista koskeva ilmoitus on tehtävä viimeistään neljä viikkoa ennen olennaista muutosta ympäristötarkastajalle. Ilmoituksen käsittelystä peritään maksu ja toimijalle lähetetään todistus käsittelystä.
Toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava viipymättä. Ilmoituksen käsittelystä peritään maksu ja toimijalle lähetetään todistus käsittelystä.
Elintarvikehuoneiston hyväksyntä vaaditaan eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsitteleviltä elintarvikehuoneistoilta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Tällaisen elintarvikehuoneiston hyväksymistä laitokseksi haetaan sijaintikunnan valvontaviranomaiselta viimeistään 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista. Lisätietoja saa ympäristötarkastajalta.
Elintarvikelain muutoksen myötä 1.9.2011 alkaen tilapäisestä elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta ei ilmoiteta erikseen vaan ilmoitus tehdään samalla lomakkeella kuin pysyvästä elintarvikehuoneistostakin. Ilmoitusta valvontaviranomaiselle ei tarvitse tehdä silloin, kun toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä ja
Yksityishenkilön tai harrastekerhon vähäinen ja tilapäinen elintarvikemyynti ei siis vaadi ilmoituksen tekoa mutta useimmiten yhdistyksen harjoittama, varojen keräämiseksi tapahtuva elintarviketoiminta on edelleenkin ilmoitettava. Epäselvissä tapauksissa kannatta ottaa yhteyttä sijaintikunnan ympäristötarkastajaan.
Mikäli valvontaviranomainen huomaa ilmoituksen käsittelyn yhteydessä, että toiminta ei edellytäkään ilmoitusta, viranomainen ilmoittaa tämän toimijalle. Toimijan tekemästä tarpeettomasta ilmoituksesta ei peritä käsittelymaksua.
Elintarvikealan toimijan on tiedotettava elintarvikkeen myynnistä ja tarjoilusta liikkuvasta elintarvikehuoneistosta niiden kuntien viranomaisille, joiden alueella toimintaa harjoitetaan. Tiedon on oltava viranomaisella viimeistään 4 arkipäivää ennen ilmoitettavan toiminnan aloittamista (liikkuvat muualla hyväksytyt elintarvikehuoneistot) ja viimeistään kaksi viikkoa ennen hyväksytyn toiminnan aloittamista (esim. liikkuvat poroteurastamot). Lisätietoja asiasta antavat ympäristötarkastajat. Tiedotteen lähetys: ymparistopalvelut@pudasjarvi.fi
Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset.
Toimijan tulee asettaa viimeisin saamansa Oiva-raportti esille yrityksensä sisäänkäynnin yhteyteen, sen välittömään läheisyyteen tai muutoin kuluttajan kannalta tarkoituksenmukaiseen paikkaan siten, että se on sopivalla korkeudella ja helposti kuluttajien luettavissa.
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarviketyöntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikealan toimijan on kustannuksellaan huolehdittava siitä, että ilmoitetussa tai hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa työskentelevällä, pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevällä henkilöllä on elintarvikehygieenistä osaamista osoittava Elintarviketurvallisuus-viraston hyväksymän mallin mukainen todistus (osaamistodistus), jos hän on työskennellyt pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä edellyttävissä tehtävissä yhdessä tai useammassa elintarvikehuoneistossa yhteensä vähintään kolme kuukautta
EY:n yleinen elintarvikeasetus (178/2002/EY) edellyttää elintarvikkeilta jäljitettävyyttä kaikissa käsittelyvaiheissa. Jäljitettävyys tarkoittaa, että toimija tietää ja voi kirjallisesti osoittaa mistä raaka-aineet ovat peräisin ja mihin tuotteet on lähetetty. Lisäksi tulee tietää elintarvikkeiden hankkimis- ja toimittamisajankohdat. Jäljitettävyys kattaa yhden askeleen eteen- ja taaksepäin elintarvikeketjussa.
Elintarvikkeiden tulee olla kemialliselta, fysikaaliselta ja mikrobiologiselta sekä terveydelliseltä laadultaan, koostumukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia, eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle eivätkä johda kuluttajaa harhaan.
Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tai alkutuotantopaikassa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet, elintarvikehuoneistot ja alkutuotantopaikat myös muutoin täyttävät elintarvikesäännösten vaatimukset. Elintarvikehuoneistoa ja alkutuotantopaikkaa ei saa käyttää asumiseen tai muuhun tarkoitukseen niin, että siitä saattaa aiheutua terveysvaaraa.
Elintarvikehuoneistossa tulee olla:
Lisäksi on huomioitava, että
Yritysten, jotka suunnittelevat liha-, maito-, kalastus- tai munatuotteiden tuonnin aloittamista muista Euroopan unionin jäsenvaltioista, Islannista, Norjasta tai Liechtensteinista tulee ennen toiminnan aloittamista tehdä asiasta kirjallinen ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitus tehdään siihen kuntaan, jonka alueella tuontierän jakamattomana vastaanottava elintarvikehuoneisto (ensisaapumispaikka) sijaitsee.
Ruokamyrkytys ilmenee usein ripuli- ja/tai oksennustautina, johon voi liittyä myös kuumetta. Oireet alkavat yleensä 1-12 tunnin tai päivän kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta ja ne kestävät tavallisesti pari kolme päivää.
Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa mm. bakteerit, bakteerien tuottamat virukset ja toksiinit. Ruokamyrkytyksien syinä ovat yleensä riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, säilytys liian lämpimässä tai puhtauden laiminlyönti.
Jos epäilette saaneenne ruokamyrkytyksen, ilmoittakaa asiasta alueen ympäristötarkastajalle ja valmistautukaa vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
Toiminnanharjoittajalla on elintarvikelain mukaan velvollisuus ilmoittaa tietoonsa saamastaan ruokamyrkytysepäilystä välittömästi kuntansa elintarvikevalvonnasta vastaavalle ympäristötarkastajalle. Elintarvikkeiden tutkimukset maksaa kunta.
Jos useampi sairastuu, ottakaa tarvittaessa yhteyttä myös terveyskeskuksen päivystykseen.
Kontaktimateriaalialan toimijan on tehtävä ilmoitus toimipaikastaan ja siellä harjoitettavasta kontaktimateriaalitoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten toimivaltaisen valvontaviranomaisen tarjoamaan sähköiseen palveluun tai toimitettava tiedot muulla tavoin viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Ilmoitus tehdään toimipaikan sijaintikunnalle. Toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus toimipaikan sijaintikunnalle. Kunta käsittelee ilmoituksen ja tallentaa tiedot kontaktimateriaalitoiminnan rekisteröinnistä ympäristöterveydenhuollon keskitettyyn toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmään ja ilmoittaa toimijalle tietojen tallentamisesta sähköisesti tai muulla vastaavalla tavalla.
PL 10, Varsitie 7, FI 93101 Pudasjärvi
P. 040 826 6417
asiakaspalvelu@pudasjarvi.fi
Y-tunnus 0188962-2