Tunnelmia Vain hyviä syitä taiteelle -seminaarista

23.6.2022

Torstaina 16.6.2022 Paavo Tolosen säätiö ja Pudasjärven kaupunki järjestivät yhteistyössä seminaarin Vain hyviä syitä taiteelle – Kulttuurihyvinvoinnin mahdollisuudet Pudasjärvellä. Tapahtuma järjestettiin Pirtin auditorio Kurkisalissa.

Emeritus maaherra Eino Siuruainen johdatti yleisön päivän aiheeseen peilaamalla kulttuurin asemaa osana muita yhteiskunnallisia virtauksia. Samalla hän taustoitti taiteilija Paavo Tolosen elämäntyön vaikuttavuutta ja sen vaalimiseen perustetun Paavo Tolosen säätiön toimintaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Olga Oinas-Panuma sanoitti kulttuurikokemusten merkityksellisyyttä yksilön elämään omakohtaisten kokemusten kautta. Hän toi esille myös Pudasjärvellä olevia mahdollisuuksia kulttuurin kokemiseen ja tekemiseen.

Lapin yliopiston väitöskirjatutkija sekä soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija Niina Oinas kertoi taiteesta ja kulttuurista hyvinvoinnin edistäjinä pohjoisessa. Kulttuurin hyvinvointivaikutukset heijastuvat koko ympäröivän yhteisön elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan.

TaM Liisa Tiirola-Santala avasi Paavo Tolosen Klassikkoteokset-näyttelyn valottamalla Tolosen teosten ja näyttelyiden saamaa vastaanottoa. Puheenvuoron myötä nousi erinomaisesti esille Tolosen työn merkityksellisyys suomalaiselle taiteelle.

Seminaari oli luonteeltaan keskusteleva, ja yleisö esittikin aktiivisesti kysymyksiä ja kommentteja. Saimme nauttia myös Pudasjärven kansalaisopiston musiikinopettaja Johanna Kilpijärven soitannosta viola da gamballa. Yhteisesti todettiin, että taide ja kulttuuri on tärkeää nostaa näkyvämmin keskusteluun myös Pudasjärvellä, ja monipuoliselle tekemiselle ja kokemiselle on luotava aktiivisesti mahdollisuuksia.

Kulttuuritoiminnan käytössä olevat resurssit vaikuttavat merkittävästi tarjonnan laajuuteen ja tasoon. Pudasjärvellä on paljon mahdollisuuksia esimerkiksi Hyvän olon keskus Pirtin uusien kulttuuritilojen, Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden, ITE-taiteen ja vireän yhdistystoiminnan myötä, ja näihin mahdollisuuksiin on pystyttävä tarttumaan.

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.