Yhteisöllisyysuutiset, marraskuu 2022

9.11.2022

Kirjasto

Kirjaston kevätkautta leimasi vielä korona ja sen mukanaan tuomat rajoitukset. Varsinaisia tapahtumia ei vielä järjestetty, mutta yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä vietiin eteenpäin muilla keinoin.

Kirjaston toisessa kerroksessa sijaitseva näyttelyseinä oli aktiivisessa käytössä, ja näyttelyitä käytiin katsomassa ahkerasti. Näyttelyt jatkuvat syksyllä. Näyttelyseinää voi myös varata kuukaudeksi kerrallaan – kysy kirjastosta.

Kirjaston ja koulujen yhteistyötä tehtiin kirjakassitoimitusten avulla; kirjastoauto vei opettajien tilaamat kirjakassit suoraan kouluille. Tästä yhteistyöstä saatiinkin upea päätös: kirjastolla on nyt esillä Hirsikampuksen kolmasluokkalaisten kerrassaan hienoja kirja-arvosteluita. Kurkkaa arvosteluita kirjaston Facebookista tai tule paikan päälle ihastelemaan. Kirjavinkkauksia puolestaan jatkettiin etänä.

Pirtissä, saman katon alla työskentely on antanut hyvät mahdollisuudet yhteistyön kehittämiseen muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi nuorisotoimi on voinut käyttää kirjaston tiloja omissa tempauksissaan – kirjastossa on mm. etsitty kadonneita pääsiäismunia!

Kirjaston syksy on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Yhteistyö koulujen kanssa jatkuu kirjakassitoimitusten, kirjavinkkausten ja kirjastovierailujen puitteissa.  

Tapahtumiakin kirjastossa on järjestetty. Kirjaston digiopastukset ovat käynnistyneet ja nyt syksyllä opastusta antavat Osuuspankki ja Oulunkaari, kumpikin käy kirjastolla yhteensä kuusi kertaa.  

Veikko Erkkilä kävi luennoimassa kirjastaan “Kello 04 Moskovan aikaan” – erittäin ajankohtainen aihe!  

Tulossa on vielä nukketeatteriesitys sekä kirjaston ja kansalaisopiston yhdessä järjestämät joulumusiikkituokiot. 

Kannatta myös seurata kirjaston somea; uusi sometyöryhmä on täynnä intoa ja ajatuksia uusista päivityksistä! 

Kansalaisopisto

Koronatilanteen hellittäessä myös kansalaisopiston toiminta on pikkuhiljaa vilkastunut. Sunnuntaina 10.4.2022 pääsimme avaamaan perinteisen kansalaisopiston kevätnäyttelyn isolla avajaistapahtumalla, ensimmäistä kertaa uusissa Hyvän olon keskus Pirtin tiloissa. Kurssilaisten töitä oli esillä Taidekamarissa ja kirjaston näyttelyseinällä ja Kurkisalissa esiintyi iso joukko musiikkikurssilaisia. Tilaisuudessa kuultiin myös puheita ja palkittiin kansalaisopiston vuoden aikuisopiskelija. Kevätnäyttely oli esillä kuukauden päivät.

Tiistaina 26.4.2022 oli pitkästä aikaa kansalaisopiston oppilaskonsertti seurakuntatalolla. Esityksistä ei huomannut, että takana oli pari vuotta koronan eri tavoin musiikinopiskeluunkin tuomia haasteita kuten etäopetusta ja muita koronarajoituksia (turvavälit, kasvomaskit). Esitykset olivat huolellisesti valmisteltuja ja sekä esiintyjät että kuulijat olivat iloisia, että tilaisuus vihdoin järjestyi.

Pirtin perhepäivää vietettiin Hyvän olon keskuksessa keskiviikkona 18.5.2022 ja kansalaisopisto oli myös mukana musiikinopiskelijoiden esitysten ja infopöydän muodossa. Aulakonsertissa esiintyi mm. taiteen perusopetuksen kitaristeja ja kamariorkesteri yhdessä seurakunnan Keijo Piiraisen ja Marko Väyrysen kanssa. Ohjelmassa oli lastenlauluja ja yhteislaulua. Perhepäivä järjestettiin ensimmäistä kertaa ja se kokosi kaupungin eri toimijoita saman katon alle esittelemään toimintaansa. Toivottavasti samanlainen tapahtuma järjestetään myös jatkossa.

Aleksis Kiven päivänä 10.10.2022 oli kansalaisopiston yhteislaulutilaisuus Pirtin Kurkisalissa. Laulattamassa olivat Johanna Kilpijärvi (sello) ja Keijo Piirainen (piano). Tämäkin tilaisuus pidettiin ensimmäistä kertaa Kurkisalissa ja tilana sali toimikin erinomaisesti. Yhteislaulutilaisuuksia on tarkoitus järjestää myös lähitulevaisuudessa; ne ovat maksuttomia eikä niihin ole ennakkoilmoittautumista.

Kulttuuritoiminta

Hyvinvointiseminaari ”Vain hyviä syitä taiteelle” ja Paavo Tolosen klassikkoteokset näyttelyn avajaiset pidettiin 16.6.

Heinäkuussa torilla järjestettiin torstaisin yhteislaulutilaisuuksia, jotka keräsivät mukavasti väkeä torille. Esiintyjinä Iin Laulupelimannit, Peltokurki, Suopunki ja Aino&Aleksi Duo.

Kotiseutuviikon aikana museolla järjestettiin monenlaista maksutonta ohjelmaa mm. lasten teatteriesitys, kummitusjuttuja, leivontailtaa, lasten museopäivä ja kotiseutujuhla.

Kaikille avoin Kulttuuri Kattilan/Uulun Metsän ekosysteemit konsertti pidettiin 19.9.

Lisäksi kulttuuritoimi koordinoi ja toteuttaa yhdessä taiteilijoiden kanssa kuukausittain vaihtuvia kaikille avoimia ja maksuttomia taidenäyttelyitä. 

Koko perhe leipoo vanhassa pirtissä
Koko perhe leipomassa kotiseutumuseon vanhassa pirtissä
Kotiseutujuhlan yleisöä

Liikuntatoiminta

Pudasjärvi osallistuu kolmevuotiseen VoimaaVanhuuteen -mentorointiohjelmaan, jonka tavoitteena on edistää ikäihmisten liikuntakykyä ja itsenäistä selviytymistä liikunnan avulla. Poikkisektoriseen työryhmään kuuluvat kaupungin liikuntapalvelut & Puikkari, Oulunkaaren edustajat, seurakunnan edustajat, kyläyhdistykset sekä järjestöt. Työryhmä on tasokas ja sinne mahtuu vielä lisää osallistujia vahvistamaan ikäihmisten hyvinvointia. Ikäihmisten toiveet on kartoitettu kyselylomakkeilla Hyvän olon messuilla 7.5.2022. Aktiivisesti on osallistuttu Ikäinstituutin koulutuksiin (VoiTas-koulutus & ulkoilu-ystävän-koulutus). Ulkoiluystävätoiminnan aloittaminen on onnistunut vauhdikkaasti ja odotellaan vapaaehtoisten innostumista ulkoiluystävänä toimimisesta. Vanhusten viikko tarjosi kokonaisuudessa erittäin monipuolista kattausta ikäihmisille ja ikäihmiset hyödynsivät aktiivisesti tarjottavan. 

Liikuntatoimi järjestää koululaisille kaupunginmestaruuskisoja seuraavissa lajeissa: yleisurheilu, hiihto, salibandy ja uinti. Koululaisten Koillismaan mestaruuskisat toivat eri kuntien lapsille-nuorille mukavaa yhdessäoloa kilpailujen ohessa. Koululaisten syys- ja hiihtolomaviikoilla järjestetään erilaisia tapahtumia sisällä ja ulkona. Puikkarissa hyödynnetään uintijaoston hankkimaa vesitrampoliinia muutaman kerran vuodessa lomaviikkojen aikana. Uintijaosto on myös mukana järjestämässä eri ikäisille toimintaa: lapsille uintikisoja ja aikuisille tunnelmauintia. Liikuntatoimi järjestää myös erityisjärjestöjen kanssa yhteisiä tapahtumia senioreille ja koululaisille kerran vuodessa liikennepäivän, jossa ovat mukana palo- ja poliisilaitoksen edustajia. Puikkariin odotetaan palautetta sekä mielenkiintoisia ideoita, jotta voitaisi Puikkarin palveluita ja uusia toimintoja räätälöidä asiakkaille vielä sopivammaksi.

Nuorisotoiminta

Tammikuussa oli nuorisotyöntekijän työhaku auki ja nuoret pääsivät mukaan vaikuttamaan. Nuoria edusti nuorisovaltuusto, joka oli ennen työhaastatteluita kysellyt muilta nuorilta muun muassa Instagramissa haastateltaville kysymyksiä. Kaksi nuorisovaltuustolaista oli mukana haastattelupäivänä esittämässä kysymyksiä ja he saivat kertoa oman näkemyksensä, kuka olisi Pudasjärvelle parhain lisä nuorisotyöhön. 

Lasten ja nuorten toiveita on kuultu myös toiminnassa. Helmikuussa oli pikakysely lapsille ja nuorille somessa hiihtoloman toiveista. Vastausten pohjalta rakenneltiin hiihtoloman toiminnot, jotka olivat suosittuja. Nuoret ovat kyselleet nuorisotilalla järjestettyjen turnausten perään ja toive on kuultu. Maaliskuussa pidettiin viimeisessä lauantainuokkarissa biljarditurnaus sekä alakoululaisille että yli 13-vuotiaille. Helmikuussa alkoi kaksi kerhoa, joissa molemmissa lapset pääsevät vaikuttamaan toimintoihin. Monitoimikerhossa ensimmäisellä kerralla lapset pääsivät esittämään toiveita ja lisätoiveitakin on kuulunut. Heppakerhossakin on lapsilla kaksi toivekertaa, jolla pääset vaikuttamaan iltojen sisältöihin.

Nuorisotoimi teki elo-syyskuussa kyselyn lapsille ja nuorille aiheena syysloman toiminnot. Kyselyssä haluttiin saada pohjaa syysloman suunnitteluille, jotta olisi kiinnostavaa ja kivaa tekemistä. Vastauksia tuli melkein viisikymmentä. Niiden pohjalta alettiin valmistelemaan joitain toimintoja ja mitä ei nyt pystytä tekemään, niin toiveet otetaan huomioon muilla loma-aikoina. Eniten toiveita tuli ratsastuksesta, lasersodasta ja Superparkista. Toteutamme ratsastuksen ja lasersodan, Superpark siirtyy keväälle.

Nuorisotoimi kyselee myös välillä lapsilta ja nuorilta välillä somen välityksellä mielipiteitä. Nuorisotoimi valmistelee lapsille ja nuorille kyselyä nuorisotilan pelihankinnoista. Instagramissa seuraajille annettiin mahdollisuus ehdottaa pelejä, joita voisi laittaa ehdolle. Ehdotuksia on kyselty myös kohdatuilta lapsilta ja nuorilta. Kysely toteutetaan marras-joulukuussa.

Nuorisotyöntekijöiltä on kyselty paljon erilaisten turnauksien perään ja syyskuussa järjestettiin paljon toivottu nuorisotilan pingis mestaruus kisa, jossa oli lasten ja nuorten ryhmät. Seuraavasta lajista ei ole vielä tullut selvää toivetta, mutta niitä voidaan järjestää.

Tekninen ja ympäristötoiminta

Yksityisteiden aktivointi -hankkeen yleinen infotilaisuus pidettiin Pirtissä 14.6. Hankkeen tavoitteena on kannustaa alueen tiekuntia järjestäytymään, aktiivisempaan toimintaan sekä valmistautumaan tuleviin päätöksiin teiden kunnossapitotoimiin liittyen.

Pudasjärven tuulivoima 2030 selvityksen yleisötilaisuus pidettiin Pirtissä 15.6. Tilaisuudessa esiteltiin tuulivoimatuotannon nykytilannetta kaupungin alueella ja tuulivoimaselvityksen tavoitteita sekä kerätään kaupunkilaisten näkemyksiä tuulivoimaan liittyen.

Hallintotoiminta

Kyläneuvostoja on pidetty 23.2., 11.5. ja 17.8. Helmikuussa kuultiin kyläkulmien uutiset eri yhdistystoimijoilta koottuna, toukokuussa pidettiin Vesistöjen kunnostus -ilta ja elokuussa Kylien turvallisuus -ilta.

Kehittämis- ja toimintatuet 2022 on jaettu toimijoille. Koronavuosien aikana jouduttiin tekemään paljon muutospäätöksiä, mutta nyt muutoshakemusten määrä on laskenut normaalille tasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suunnitellut toimet on pystytty nyt toteuttamaan.

Kyläkierros Pudasjärven kylillä kierrettiin 17.3.-16.5.2022 järjestöyhdyshenkilön, Pudasjärven Kehitys Oy:n väen sekä Kohota-hankkeen kanssa. Käytiin keskustelemalla läpi kylän mahdollisuuksia elinvoiman, yrittäjyyden, palveluiden ja mahdollisuuksien näkökulmasta. Kierrosta voi luonnehtia hyvän mielen kierrokseksi.

Kylien yhteisöllisyyden eteenpäin viemiseksi Siuruan kylä ry haastoi kaikki Pudasjärven kylät mukaan Peikkohaasteeseen. Kesän aikana 10 kylää valmistelikin omat peikkonsa erilaisten tapahtumien ja tempausten muodossa. Peikot vietiin yhdessä Syötteen Peikkopolulle 3.9. Mukana haasteen toteutuksessa olivat myös Pudasjärven Kehitys Oy sekä Pudasjärven kaupunki.

Pudasjärvi-aiheinen neulekilpailu on menossa ja kilpailutöitä on aikaan jättää lokakuun loppuun saakka. Kuntalaiset pääsevät äänestämään voittajan.

Yhdistystoimijoille maksuttomien tilojen valmistelua on tehty järjestöyhdyshenkilön ja kiinteistöpäällikön johdolla. Kaupunginhallitus päätti syyskuussa maksuttomista tiloista ja ne tulevat voimaan 3.10. alkaen.  Joiltain osin tilojen varustelu on vielä vaiheessa, mutta tilat saadaan kuntoon marraskuun aikana. Tilavarauksia voi tehdä kaupungin pääosin asiakaspalvelun kautta. Varaustiedot päivittyvät kaupungin nettisivulle marraskuun aikana kuvineen ja ohjeineen. Myös tiloihin ollaan päivittämässä ohjeistuksia.

Osallistuvan budjetoinnin eli osbun taustaselvitystä on tehty tutkimalla eri kaupunkien malleja. Pudasjärven ensimmäisessä osbussa kuntalaiset saivat ensin ideoida mihin kaupunki voisi käyttää 10 000 €. Johtoryhmä valitsi äänestykseen menevät 10 ehdotusta, joista kuntalaiset äänestivät oman suosikkinsa. Voiton vei ylivoimaisesti 39,6%:n äänimäärällä kuntoportaat Rajamaan rantaan. Ehdotus viedään teknisen ja ympäristötoiminnan talousarvioehdotukseen vuodelle 2023. 

Kyläsuunnitelma-pohjan valmistelua on tehty osallistamalla kyläyhdistykset kommentointikierroksella. Kaikille kylille halutaan yhtenäinen pohja, jossa kylät voivat suunnitella toimintaansa seuraavalle kolmelle vuodelle. Kyläkierroksella pyydettiin kaupungilta ohjeistusta siihen, miten kylät voisivat omatoimisesti miettiä ja valmistella kyläturvallisuuteen liittyviä asioita.  Kylien turvallisuuden tarkistuslista on sisällytetty Kyläsuunnitelman pohjaan. Kyläsuunnitelma on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 alkupuolella.  

Last modified: 13.2.2023

Comments are closed.