Varautumisopas

Varmuusvarasto

Sisällysluettelo

72 tunnin varautumisohje

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta (72 tuntia) häiriötilanteen sattuessa.

Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään arjessa tarpeen mukaan ja tilalle hankitaan uutta. Kotoa olisi hyvä löytyä aina vähintään kolmeksi vuorokaudeksi:

  • Normaaleja elintarvikkeita. Voit varata niiden lisäksi säilykkeitä, retkimuonaa ym., joita voit valmistaa vaikkapa retkikeittimellä
  • Juomavettä 6 – 10 litraa henkilöä kohden
  • Lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita
  • Pattereilla toimiva lamppu
  • Patteriradio
  • Käteistä rahaa parin päivän tarpeisiin
  • Polttoainetta / sähköä ajoneuvoosi
  • Runsaasti lisätietoa ja käytännönläheisiä ohjeita löydät osoitteesta 72tuntia.fi

Sähkökatkokset

Pidempiaikaiset sähkökatkokset aiheuttavat häiriöitä lämmön- ja vedenjakeluun sekä tiedonvälitykseen, joten niihin kannattaa varautua huolellisesti etukäteen.

  • Tutustu 72 tunnin varautumisohjeeseen.
  • Vältä veden käyttöä. Jos sähkökatkosta tiedetään etukäteen, on kotiin hyvä varata muutama sankollinen wc:n huuhteluvettä sekä juomavettä.
  • Vältä jääkaapin ja pakastimen ovien/kansien avaamista katkoksen aikana. Suojaa lattiat sulamisvesien aiheuttamilta vaurioilta.
  • Varmista, että paljon sähköä kuluttavat laitteet, kuten sähkökiuas, hella ja lämmittimet ovat pois päältä. Näin ne eivät aiheuta sähköjen palatessa vaaratilanteita ja äkillistä piikkiä sähköverkkoon.
  • Jos kodin lämpötila laskee alle +15 asteeseen, yritä pitää yksi tila lämpimänä ja pukeudu lämpimästi. Pidä ovet ja luukut suljettuna, tuki mahdolliset vuotokohdat.

Pitkien vesikatkojen varalta Koillismaan kunnilla on käytössään yhteisiä varavesisäiliöitä väliaikaisen vedenjakelun varmistamiseksi. Tarvittaessa varavesisäiliöitä voi kysyä Pudasjärven kaupungilta tai Pudasjärven vesiosuuskunnalta.

Lisää neuvoja sähkökatkoksen varalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivuilla.

Tulvat

Etenkin jokivarsien asukkaille ja mökkiläisille tulva on jokakeväinen luonnonilmiö. Joskus tulva saattaa yllättäen kasvaa hallitsemattomiin mittasuhteisiin, joten niihin kannattaa varautua huolellisesti ennakkoon.

  • Tutustu 72 tunnin varautumisohjeeseen. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi.
  • Mieti miten suojaat irtaimen ja arvokkaan omaisuutesi.
  • Tarkista kotivakuutuksesi ehdot.
  • Valmistaudu suojaamaan omaisuutesi: hanki hiekkasäkkejä, pumppu ja muita suojaamistarvikkeita ennakkoon ja suunnittele, miten voit rakentaa suojapenkereen talosi tai mökkisi suojaksi.
  • Seuraa viranomaistiedotuksia radiosta ja televisiosta.
  • Hätäkeskukseen ei tarvitse olla yhteydessä, jos kukaan ei ole välittömässä vaarassa.
  • Varaudu evakuointiin. Varmista, että myös naapurisi ovat valmiina, eikä heillä ole muutenkaan hätää.

Lisää neuvoja tulvien varalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivuilla.

Talous tasapainoon

Yleinen taloudellinen tilanne saattaa aiheuttaa monelle meistä huolia. Tärkeää onkin selvittää oman taloutensa tilanne ja miettiä käytettävissä olevia keinoja.

Kannattaa aloittaa selvittämällä omat nettotulonsa ja listata menonsa. Näiden avulla voit suunnitella omaa rahankäyttöäsi. Mikäli näyttää siltä, ettet selviä tuloillasi tulevista menoista kannattaa aloittaa välittömästi miettimään miten saat taloutesi tasapainoon.

Jos sinulla on lainaa, ovat pankit usein ymmärtäväisiä ja lainan lyhennyksistä voi neuvotella. Muiden laskujen kanssa on usein mahdollista neuvotella lisää maksuaikaa tai muita maksujärjestelyitä. Oleellista on kuitenkin toimia näiden kanssa ennen laskun eräpäivää.

Mikäli sähköenergian kulut vakituisessa asunnossasi ovat tammi-huhtikuulta yli 2000 € ilman sähkönsiirtoa, voit saada vuoden 2023 verotuksessasi sähkövähennystä. Vähennys on korkeintaan 2400 €. Lue lisää asiasta www.vero.fi/sahkovahennys

Jos kotitaloudelle ei kerry veroja pienien tulojen vuoksi riittävästi sähkövähennykseen, Kelasta voi hakea sähkötukea. Lue lisää: www.kela.fi/sahkotuki

Mikäli taloutesi kuitenkin ajautuu velkaantumisen kierteeseen, ota yhteyttä velkaneuvontaan, puh. 0295 661 460 tai oulu.velkaneuvonta@oikeus.fi.
www.oikeus.fi/talousjavelkaneuvonta

Älä jää yksin

Jos sinulla herää huoli pärjäämisestä jatkuvilta tuntuvien kriisien keskellä, koet olosi yksinäiseksi tai pelkäät tulevaisuudessa jääväsi yksin, ole asian kanssa mahdollisimman avoin.

Lähipiiri, omalääkäri, lähellä olevat järjestöt ja yhdistykset ovat esimerkki tahoja, joiden kautta asiaa kannattaa lähteä avaamaan.

Jos et osaa itse lähteä johonkin mukaan, niin mene jonkun tuttavan kanssa tai johonkin yleisötilaisuuteen kokeilemaan. Älä lannistu ensimmäiseen kokemukseen. Oma joukkosi löytyy kyllä, kun etsit. – Älä jää yksin!

Pohteen sosiaali- ja kriisipäivystys
puh. 044 703 6235
palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä

Pudasjärven seurakunta
diakoniatyöntekijät puh. 0400 866 480 ja puh. 040 175 8597.
Diakoniavastaanotto diakoniatoimistossa (Varsitie 12) keskiviikkoisin klo 9.15 – 11.00.
Seurakuntapastorit, puh. 040 835 1250, 040 595 2037 ja 040 820 7223.
www.pudasjarvenseurakunta.fi

Pudasjärven kaupungin nuorisopalvelut ja etsivä nuorisotyö
antavat tukea ja neuvoja lapsille ja nuorille missä tahansa heidän mieltään askarruttavissa asioissa.
Puh. 040 352 904 (Marita), 050 523 3942 (Ada-Irina), 040 826 6610 (Juha), 040 549 0571 (Miika)
www.pudasjarvi.fi/nuoret

MIELI ry:n Kriisipuhelin
päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
www.mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin

Mannerheimin lastensuojeluliiton
Lasten ja nuorten puhelin 116 111 (puhelu on maksuton) ja Vanhempainpuhelin p. 0800 92277 (puhelu on maksuton)
www.mll.fi/tietoa-mllsta/yhteystiedot