Maista metsä!

Pieni männyn taimi

Lahjaksi saamasi männynkerkkäjauhe on valmistettu männyn (Pinus sylvestris) kerkistä eli uudesta vuosikasvusta.

Kerkät kerätään männyn oksien kärjistä alkukesällä, kun ne ovat kasvaneet tarpeeksi pitkiksi (2-5 cm), mutta ovat vielä pehmeitä ja vaaleanvihreitä. Kerkät on kuivattu tehokkaalla kuivurilla ja jauhettu jauheeksi.

Männynkerkät sisältävät hartsia ja aromaattisia haihtuvia aineita 0,2 – 0,5 % sekä E- ja C-vitamiineja. E-vitamiini estää rasvapitoisten aineiden härskiintymistä. C-vitamiinia on jopa 300 mg / 100 g jauhetta.

Männynkerkkäjauhetta ei suositella hartsiallergisille. Lisäksi mäntyöljy kohottaa verenpainetta ja saattaa aiheuttaa yliherkkyysreaktioita. Sen vuoksi sitä ei suositella herkkäihoisille. Haihtuvien öljyjen mahdollisten haitallisten terveysvaikutusten vuoksi männynkerkkäjauhetta ei suositella jatkuvaan runsaaseen käyttöön.

Käyttövinkkejä

  • Pussin sisältö on yhden hengen yhden kerran käyttöön sopiva annos.
  • Kuumana juomana teen tapaan: sekoita pussin sisältö kiehuvaan veteen ja anna maustua 2-3 minuuttia. Voit siivilöidä juoman ja maustaa sen haluamallasi tavalla, esimerkiksi hunajalla.
  • Jogurtin, viilin tai smoothien sekaan. Sopii hyvin myös puurojen päälle.
  • Ruokien mausteena: voit käyttää jauhetta keitoissa, muhennoksissa ja salaateissa maustamaan ja antamaan raikasta havumetsän makua. Esimerkiksi riistaruokiin kerkkäjauheen maku sopii hyvin. Pari esimerkkireseptiä:

Lähteet

Pirinen, H. 2018. Luonnontuoteopas. Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla. Opetushallitus.

Arktiset aromit. 2020. Mänty. www.arktisetaromit.fi

Jauheen valmistaja

Syötteen sieni ja yrtti Ky
Honkarinteentie 1, 93280 Syöte
www.syotteensieni.com