Kaupunginjohtajan katsaus vuodelle 2025

3.1.2025

Suomen talous on vuoden 2024 aikanakin supistumassa. Vaikka taantuman pohja näyttäisi olevan ohitettu, suhdannetilanne on edelleen heikko. Inflaation hidastuminen ja korkojen kääntyminen laskuun lisäävät kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja ja kulutusta. Kasvu on kuitenkin hidasta ja monilla toimialoilla vielä vuoden 2025 näkymätkin ovat epävarmoja. Rakentamisen ennakoidaan kääntyvän poikkeuksellisesta pysähdystilasta hitaaseen kasvuun vuoden 2025 jälkimmäisellä puoliskolla. Taantuman aikana taloutta ovat kannatelleet erityisesti metsäteollisuus ja korkeana säilynyt puun kysyntä sekä matkailu, joiden merkitys on korostunut myös täällä pohjoisessa Suomessa ja Pudasjärvellä. Kuntatalouden tilanne on heikentynyt kuluneena vuonna jyrkästi. Kuntaliiton syksyn talousbarometrissä kuntien talousjohtajista 40 prosenttia arvioi kuntansa talouden tilan tällä hetkellä huonoksi tai erittäin huonoksi. Kuntataloudessa on hyvinvointialueuudistuksen ja kuntien rahoituspohjan uudelleen muotoutumisen vaikutuksesta nähtävissä voimakasta eriytymistä. Pudasjärven kaupungin tilanne on ollut vuosia heikko, kun menot ovat kasvaneet tuloja nopeammin. Inflaation, korkojen nousun, kuntaalan palkkaratkaisun ja monien muiden kuluja lisäävien tekijöiden vuoksi menojen kasvu on ollut merkittävästi tulopohjan kehitystä nopeampaa. Jatkossa verotulojen merkitys Pudasjärven kaupungin tulopohjassa korostuu. Yritystoiminnan kehittyminen, työllisyystilanteen paraneminen ja alueelle kohdistuvat investoinnit esimerkiksi vihreään siirtymän mahdollistavat verotulojen myönteisen kehittymisen.

Päähuomio talouden tasapainottamisessa

Kaupungin talouden sopeuttamistarve on menoleikkauksien osalta talousarviovuodelle ja suunnitelmavuosille noin kaksi miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen nimeämä talouden sopeuttamisen ohjausryhmä pääsi valmistelussa syksyn aikana yhdessä viranhaltijajohdon kanssa noin 1,3 miljoonan euron tasolle. Tämä tarkoittanee, että sopeutustyötä on tarpeen jatkaa ja rakenteellisia muutoksia kaupungin toimintaan on tehtävä lisää jo linjattujen toimenpiteiden lisäksi. Liikkumavara taloudessa etenkin yllättävien tulo- tai menopohjaan kohdistuvien vaikutuksien osalta on vieläkin liian pieni. Vuodelle 2025 päätettiin marraskuun kaupunginvaltuustossa tulo- ja kiinteistöveroprosenttien nostosta, jolla talouden epätasapainoa osaltaan vähennetään.

Kaupunginvaltuusto teki talouden sopeuttamisohjelmasta linjauspäätöksen osana tämän talousarvion hyväksymistä joulukuun valtuustossa. Osa toimenpiteistä on sellaisia, että ne voidaan esimerkiksi määrärahapäätöksinä laittaa toimeenpanoon sellaisinaan osana talousarvion toteuttamista ensi vuoden aikana. Menoleikkaukset pitävät sisällään myös sellaisia toimenpiteitä, joilla on vaikutuksia henkilöstöön ja joiden valmistelu edellyttää työnantajalta lainmukaista yhteistoimintavelvoitteen täyttämistä ja yhteistoimintaneuvotteluja vuoden 2025 aikana ennen lopullisia linjattujen toimenpiteiden täytäntöönpanoa. Näiden osalta tarkempi säästöpotentiaali ja kohdentuminen selviävät vasta käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Meidän kaikkien yhteinen tahtotila on edelleen toiminnan kehittäminen ja tehostaminen niin, että Pudasjärven kaupunki pysyy elinvoimaisena ja tarjoaa asukkailleen laadukkaat ja hyvät palvelut. Kaiken toiminnan perusta on tasapainoinen kuntatalous.

Korkea työttömyysaste haasteena

Kun Oulun seudun työllisyysalue aloittaa toimintansa vuoden vaihteessa, tulee kuntiin hoidettavaksi uusi laaja lakisääteinen palvelukokonaisuus. Pudasjärvellä on erityisenä haasteena maakunnan korkein työttömyysaste. Kustannukset pitkittyneestä työttömyydestä nousevat uudessa mallissa nykytasosta. Työllisyyydenhoitoa, koulutusta ja elinkeinojen kehittämistä koskevat palvelut täytyy meidän yhdessä virittää sellaiseen muotoon, että lopputuloksena saadaan uusia työpaikkoja, uusia koulutusmahdollisuuksia ja myös uusia ratkaisuja jo pidempään työttömänä olleiden tilanteeseen.

Väkiluvun laskiessa palveluja tulee kehittää ja tarvittaessa sopeuttaa muuttuvaan tarpeeseen. Pudasjärvellä on rakennettu uudet modernit hirsirakenteiset palvelurakennukset käytöstä poistuneiden sisäilmaongelmaisten tilojen korvaajiksi. Rakentamisessa neliöitä on vähennetty ja mietitty tilojen muuntojoustavuutta ja soveltuvuutta muuhun palvelutuotantoon, mikäli alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaista laajuutta ei enää tarvitsekaan. Yrityskenttä on otettu laajasti mukaan palvelutuotantoon ja useimmat tukipalvelut on ulkoistettu, jotta kaupunki voi keskittyä ydintehtäviinsä. Lapsimäärät esi- ja perusopetuksessa sekä varhaiskasvatuksessa ovat olleet pitkään yllättävänkin vakaalla tasolla laskeneesta syntyvyydestä huolimatta. Näihin päiviin asti Pudasjärvelle on muuttanut lapsiperheitä työn perässä. Rakentamisen heikko suhdannetilanne ja valtakunnallinen syntyvyyden lasku, erityisesti Oulussa ja ympäristökunnissa, näkyy nyt muuttoliikkeessä ja tulijoita on vähemmän. Käytännössä tänä vuonna on Pudasjärveltä ollut huomattavasti enemmän lähtijöitä kuin tulijoita.

Sähkön siirtoverkkoihin panostettava

Matkailussa Syötteen alueella on tehty ja tehdään merkittäviä investointeja alueen yritysten toimesta ja toimialalla on kasvupotentiaalia. Kaupunki toteuttaa alueella aktiivisesti omaa rooliaan maankäytön kehittämisessä, kaavoituksessa, asunto- ja tonttitarjonnan lisäämisessä sekä vesi- ja viemärihuollon järjestämisessä. Syötteen jätevedenpuhdistamon rakentaminen on investointiohjelman suurin yksittäinen kokonaisuus, jonka toteuttaminen siirtyi aiemmin suunnitellusta vuodella eteenpäin, kesäkaudelle 2025. Vihreän siirtymän investointikohteeksi haluaa tänä päivänä moni kunta. Valtakunnallisesti sähkönsiirtoverkkojen olemassaolo ja niiden rakentamissuunnitelmat ohjaavat hankkeita sinne, missä kantaverkkoinfraa jo on tai sitä kehitetään. Pudasjärvellä tai muissa Koillismaan kunnissa ei ole vahvaa siirtoverkkoa, joten jatkossa panostaminen verkkoihin on monien energiahankkeiden toteutumisen näkökulmasta välttämätöntä. Haastetta kaupungin kehittymiselle tuovat ikääntyvä väestö, laskeva syntyvyys, tulo- ja koulutustason mataluus sekä viime vuosina kiihtynyt valtion kehittämispanosten suuntaaminen kasvukeskuksiin tai päätieverkoston varrelle. Tekijät ovat omiaan haastamaan meitä, mutta Pudasjärvellä ei anneta periksi.

Talousarvio ja suunnitelmakaudella Pudasjärven kaupunki kehittää ja samalla myös sopeuttaa laadukkaita ja saavutettavissa olevia palvelujaan väestörakenteen kehityksen mukaisesti. Pudasjärvi on elinvoimainen laaja maaseutukaupunki kansallista ja kansainvälistä merkitystään kasvattaneessa pohjoisessa. Meillä on jopa nykyistä monipuolisempi elinkeinorakenne ja yhdessä alueen yrityksien ja kouluttajien kanssa huolehdimme alueen työvoimasta ja siitä, että Pudasjärvellä on enemmän työnteon ja asumisen mahdollisuuksia. Pudasjärvi on aito luonnonläheinen kyliensä kaupunki, joka perustaa menestyksensä omiin vahvuuksiinsa!

Lämpimät kiitokset kaikille Pudasjärven myönteiseen kehitykseen vaikuttaneille. Erityiset kiitokset henkilöstölle jaksamisestanne talouspaineiden ja muutosten alla!

Tomi Timonen
kaupunginjohtaja

Last modified: 3.1.2025

Comments are closed.