Kaupungin kehittäminen on pitkäjänteistä työtä

20.12.2023

Kunnan tai kaupungin johtamista ja kehittämistä ohjaava tärkein asiakirja on valtuuston hyväksymä strategia. Vuosittain hyväksyttävässä talousarviossa toteutetaan tätä pitkän linjan suunnitelmaa. Pudasjärvellä on ollut jo usealla vuosikymmenellä varsin samankaltaiset ajatukset alueen kehittämisestä kuntalaisten valitsemien valtuutettujen ja viranhaltijoiden kesken. Nykyisessä strategiassaan Pudasjärvi on aito luonnonläheinen kyliensä kaupunki, joka perustaa menestyksensä omiin vahvuuksiinsa.

Sen sijaan talouden kehityssuunta on ollut enemmän vaihteleva. Välillä on tehty mukavasti ylijäämää, mutta välillä on syöksytty rankasti miinukselle. Valtiovalta tekee oman kuntia koskevan talouspäätöksensä seuraavan vuoden kuntien rahoituksesta ihan loppuvuodesta ja talouden suhdannevaihteluissa verotulopohja voi vaihdella voimakkaasti, jopa kesken vuoden. Maailmanpoliittiset tapahtumat ja valtakunnalliset rakenneuudistukset tuovat oman mausteensa soppaan. Kuntataloudessa on hyvinvointialueuudistuksen ja kuntien rahoituspohjan uudelleen muotoutumisen vaikutuksesta nähtävissä voimakasta eriytymistä. Pudasjärven kaupunginvaltuustossa päätettiin vuosi sitten joulukuussa talousarvio vuodelle 2023, josta piti tulla 5 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Nyt suunta on täysin kääntynyt ja ennuste näyttää 3 miljoonaa euroa alijäämää.

Suomen hirsipääkaupunkina olemme jatkaneet rakentamalla uusia terveellisiä hirsirakennuksia julkisiin palveluihin ja asukkaille. Vuoden 2024 alussa pääsevät uudet asukkaat viimeinkin keskustaajaman torin kupeelle valmistuvaan vuokrataloyhtiön rakentamaan kehitysvammaisten palvelukotiin ja vuokra-asukkaat kesällä Syötteen Kärrikujan 20 asunnon rivitaloon. Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma 2016-2023 myönsi Pudasjärven kaupungille Taimikko-tunnustuksen suuren potentiaalin avauksesta puurakentamisesta.

Kontio on pudasjärveläisenä maailmanluokan hirsirakentajana palkittu viime vuonna Pudasjärven yrittäjien toimesta vuoden yrityksenä ja nyt viimeisimpänä Kontio sai Vuoden Maakunnallinen Yrittäjä-palkinnon. Puupalkinto on tullut Kontiolle kahteen kertaan. Ensimmäisen kerran vuonna 2016 Hirsikampuksesta yhdessä Pudasjärven kaupungin kanssa ja nyt toisen kerran Tuusulan Lukio ja kulttuuritalo Moniosta.

STT:n lukiovertailussa Pudasjärven lukio sijoittui vuonna 2022 pienten lukioiden sarjassa maakunnan parhaaksi ja koko maankin tasolla viidenneksi. Tänä vuonna Hirsikampuksen lukio oli samassa vertailussa maakuntamme kolmanneksi paras erottelematta suuria ja pieniä lukioita.

Vapaa-ajanasuntojen määrä on lisääntynyt Pudasjärvellä tällä vuosituhannella yli tuhannella. Metsäalan ja matkailun näkymät ja mahdollisuudet ovat isossa kuvassa suhdanteiden ulkopuolella hyvinkin valoisat. Nivankankaan uuden omakotitaloalueen valmistuminen tuo uusia rakentamisen mahdollisuuksia keskustaajamaan. Matkailun ja vapaa-ajan asukkaiden tarvitsemat palvelut parantavat meidän kaikkien arkipäiväistä palveluvalikoimaamme, joka on aivan eri tasolla kuin pelkästään kantaväestön ostovoiman varassa olisi.

Talouden sopeuttamisen tiimellyksessä ei saa unohtaa, että katse pitää olla vakaasti eteenpäin. Vaikka talouden tasapainottamisessa on kovat tavoitteet, sinnikkyyttä ja periksi antamattomuutta tarvitaan. Tietenkin myös myönteistä asennetta ja uskoa omiin mahdollisuuksiinsa. Tavoitteena on oltava, että kaupunki järjestää jatkossakin asukkailleen laadukkaita palveluja.

Konsulttiyhtiö MDI:n elinvoimamittauksissa tämmöinen pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen erämaakaupunki ei menesty. Silti Pudasjärvellä asuu väljästi, omaleimaisissa kehittyvissä kylissä, oloihinsa tyytyväisiä suhteellisen vähävaraisia ja matalasti koulutettuja kuntalaisia. Uusissa tiloissa palveluista nauttivia lapsiperheitä ja elämänsä parhaaksi paikaksi Pudasjärven valinneita ansiokkaan työuran tehneitä eläkeläisiä. Sekä muita tyytyväisiä tavallisia tallaajia, joiden mielestä asiat eivät täällä ole ollenkaan hullummin.

Lämpimät kiitokset kaikille kuntalaisille kuluneesta vuodesta. Pidetään haasteista huolimatta pää ylhäällä ja katse eteenpäin.

Tomi Timonen
kaupunginjohtaja

Last modified: 20.12.2023

Comments are closed.