Tuutorit tuovat eloa

4.3.2024

Yökoulu, ystävänpäivä, teemaviikot…Pudasjärven lukiolla järjestetään usein pieniä mukavia tapahtumia, ja ne ovat usein oppilaiden ideoimia ja toteuttamia. Oppilaista on muodostettu Tuutorit-ryhmä, jonka tärkein tehtävä on parantaa yhteishenkeä ja piristää lukiolaiselämää.

Lukion Tuutoreista vastaava opettaja Elisa Ranua kertoo Tuutoritoiminnasta ja lukion yhteishengestä. Ranuan mukaan lukion kaikki oppilaat ovat vastuussa mukavasta kouluyhteisöstä ja yhteishengestä, ja jokainen lukiolainen voi itse vaikuttaa yleiseen tunnelmaan, mutta Tuutorit ovat näissä tilanteissa esimerkin näyttäjiä. Tuutorit ovat joukko lukion opiskelijoita, jotka ovat erityisesti mukana luomassa reipasta kaverihenkeä ja toisia kunnioittavaa kulttuuria. He järjestävät tapahtumia ja muita lukion piristystempauksia. Tuutoreiden mukavaan joukkoon otetaan mielellään ihan kaikenlaisia persoonia, ja jokainen voi liittyä mukaan.

-Tuutoritoimintaan voi tulla mukaan omana itsenään, kaikki ovat sopivia tuutoreiksi, Ranua
vakuuttelee.

Lukiolaiset Siiri Korhonen, Aada Hiltula, Lotta Juurikka sekä Iida Oinas ovat mukana Tuutoreissa.
Heidän näkemyksensä mukaan Tuutoritoiminta koostuu pitkälti muihin tutustumisesta, tapahtumien järjestämisestä ja ryhmäyttämisestä. Tuutoreiden tempauksissa tutustutaan toisiin avoimin mielin, luokkarajoista huolimatta. Nuoret olivat päätyneet Tuutoreiksi Ranuan Wilma-viestin innoittamina, ja toimintaan mukaan vetävänä tekijänä oli ollut muun muassa hauskuus. -Voisi olla hauskaa järjestää toimintaa yhdessä, Korhonen kertoo. Hauskaa Tuutorit tosiaan pitävätkin, monenlaisten tapahtumien muodossa. Tapahtumien suunnittelu yhdessä ystävien kanssa on mukavaa, varsinkin kun suurin osa Tuutori-ryhmän jäsenistä on keskenään kavereita.

Ystävänpäiväviikolla Tuutorit järjestivät pukeutumispäiviä. Keskiviikkona 14.2. pukeuduttiin pinkkiin, ja Tuutorit askartelivat lukiolaisille sympaattisen valokuvauskehyksen, jonka kanssa opiskelijat saivat ottaa kuvia. Loppuviikolla taas vietettiin “dress as your type”- päivää, sekä liikennevalopäivää, joina nuorten pukeutuminen liittyi heidän seurustelukuvioihinsa. Tammikuussa Tuutorit olivat vahvasti mukana ärjestämässä lukion yökoulua. Joulukuussa he taas teeman mukaisesti kokosivat lukion joulukalenterin, sekä järjestelivät hauskat pikkujoulut. Syyslukukauden aikana Tuutoreiden kädenjälkeä olivat myös toinen pukeutumisviikko hauskoine teemoineen, sekä koko lukion yhteiset virkistysiltapäivät, joissa Tuutorit hjasivat mukavia ryhmäytymisleikkejä etenkin uusille ykkösluokkalaisille.

– Kaikkea mukavaa pientä toimintaa, Hiltula kuvailee. Hauskat ja yhdistävät tapahtumat piristävät,
ettei koulunkäynti olisi pelkkää opiskelua ja puurtamista.

Tuutoritoimintaan sisältyy siis muutakin kuin pelkät tittelit ja hienot tuutorihupparit. Nuoret myös kokevat toimintansa tärkeänä ja merkityksellisenä, ja Tuutoritoiminta on pienessä lukiossa todella tärkeää.

Teksti ja haastattelukuvat: Miina Jylhänlehto
Kuvat pukeutumisteemoista: Pudasjärven lukio

Last modified: 4.3.2024

Comments are closed.