Keskuskeittiöltä jäävän hävikkiruoan pakastaminen ja jakaminen vapaaehtoisvoimin on päässyt hyvin käyntiin. Oulun Seudun Leaderin investointihanketuella hankittiin lokakuun lopussa Pudas-Koneesta kylmälaitteita, kuljetuslaatikoita sekä muuta tarvikkeistoa. Ennen kuin toimintaa päästiin aloittamaan, piti myös luvat hoitaa kuntoon.

Marraskuun alkupuolella päästiin aloittamaan toiminta. Vapaaehtoisia on löytynyt runsas joukko ja yhdessä tekemisen meininki on ollut innostunut. Ensimmäisen toimintakuukauden aikana viikoittain maanantaista torstaihin vapaaehtoiset siirsivät jäähdytetyt hävikkiruoat kylmäkuljetuslaatikoissa Pohjantähteen, jossa ruoka jaettiin heti pakastusrasioihin ja siirrettiin pakastumaan. Lopuksi hoidettiin tiskit.
Kun pakastimet alkoivat täyttyä, pystyi seurakunnan diakoni ilmoittamaan ensimmäiseksi hävikkiruoan jakopäiväksi marraskuun 20. päivän. Pakastetut ruoat kuljetettiin hetkeä ennen jakoa kylmäkuljetuslaatikoissa Pohjantähdestä seurakuntakodille. Seurakuntakodilta hävikkiruokaa haki noin kolmekymmentä henkilöä. Hakijamäärän arvioidaan nousevan, kun sana kiirii eteenpäin. Lehti-ilmoituksiin ei ole varattu määrärahoja, vaan jakopäivistä tullaan ilmoittamaan sekä seurakunnan että kaupungin tiedotuskanavissa. Kannattaa siis vinkata jakopäivistä kaverille, mikäli hänellä voisi olla tarvetta maksuttomalle ruoalle. Hakijoilta ei kysellä mitään vaan kaikki ruokaa tarvitsevat otetaan mukaan jonoon. Voit hakea hävikkiruokaa myös jonkun puolesta, jolloin asiasta kannattaa mainita jaossa mukana olevalle diakonille.
Marraskuun lopussa Hirsikampus lähti yhteistyöhön mukaan järjestämällä varaston hävikkiruoka toiminnalle. Tuolla viikolla hävikkiruokaa ei kerätty, jotta kylmälaitteet ehdittiin ensin sulattaa ja sitten jäähdyttää uudelleen. Toiminnan siirtyminen vaati myös uudet luvat.
Muutto Hirsikampukselle
Joulukuun alusta vapaaehtoisen tehtävät vähenivät puolella, kun ruokaa ei enää tarvitse kuljettaa Pohjantähteen, vaan koko toiminta tapahtuu Hirsikampuksella. PPP-Köökkin henkilökunta on laittanut päivän aikana jäähdytetyn hävikkiruoan valmiiksi kärryihin. Vapaaehtoiset jakavat ruoat pakastusrasioihin tarroittaen ja lisäämällä päivämäärän samalla. Keittiön henkilökunta hoitaa tiskauksen. Hävikkiruoka siirretään kärryillä hissin kautta 2. kerroksen varaston pakastimiin.


Hävikkiruokaa jää vaihtelevia määriä. Luonnollisesti keskuskeittiöllä pyritään minimoimaan hävikkiruoan määrä, mutta esim. sairastelukaudella poissaoloja voi yllättäen olla reilusti, jolloin myös ruokaa jää enemmän. Hirsikampuksen uudella mallilla, jossa oppilaat menevät ruokasaliin opettajan johdolla, ruokaa on alkanut mennä enemmän. Nuorten suosikkiruokapäivinä diakonin puhelimeen kilahtaa viesti, että hävikkiruokaa ei tänään jäänyt. Diakoni puolestaan ilmoittaa vapaaehtoisille asiasta viestiketjun kautta.
Ensi viikolla olemme taas uuden äärellä, kun Sarakylä ensimmäisenä kylänä hoitaa viikon hävikkiruoan pakastamisen ja jaon omalle kylälle. Jos teidän kylänne haluaa olla mukana tai haluat muutoin vapaaehtoistoimijoiden joukkoon, niin olethan yhteydessä Pudasjärven seurakunnan diakoni Tiina Honkaseen, joka koordinoi vapaaehtoisia. Palvelusuunnittelija hoitelee taustalla byrokraattisia kiemuroita.
Kaupungin palvelusuunnittelija ja seurakunnan diakoni kiittävät kaikkia vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita mahtavasta yhteistyöstä tähän saakka. Toiminta kehittyy ja vakiintuu tässä matkan varrella. Paljon on jo ehditty näinkin lyhyessä ajassa. Ilman teitä kaikkia se ei olisi ollut vieläkään mahdollista. Toiminta on saanut hyvin myönteistä palautetta myös kuntalaisilta.
Artikkelin kansikuvassa ensimmäiset vapaaehtoiset Anja, Ulla ja Tarja sekä vapaaehtoistyötä koordinoiva diakoni Tiina (2. vasemmalta)
Sinikka Mosorin, järjestöyhteistyön palvelusuunnittelija
Last modified: 3.12.2025

