Eloisat kylät

24.8.2020

Poikkeusoloista huolimatta kylät ovat löytäneet keinoja yhteiseen tekemiseen. Järjestöyhdyshenkilönä olen saanut tavata yhdistystoimijoita kolmeen otteeseen elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Yhdistysten virkistysilta Jyrkkäkoskella

Kaikille yhdistystoimijoille avoin virkistysilta ei osanottajamäärän puolesta ollut runsas. Yhdistyksistä hyvinvointia –hankkeesta Mikko ja Heidi kertoivat kyselyn tuloksista. Yhdistystoimijoille oli tehty kevään aikana kysely ja koko Pohjois-Pohjanmaan alueen kattavaan kyselyyn Pudasjärveltä oli vastannut 18 yhdistystoimijaa. Vastausten perusteella he ovat järjestämässä koulutuksia ja ensimmäiset koulutukset löytyvät osoitteesta www.popli.fi/yhdistyksista-hyvinvointia

Loppuaika käytettiin leikkimielisiin kilpailuihin, joissa leukailua ei säästelty. Voittajaksi ylsi Jyrkkäteam.

Sovittiin, että ensi vuonna elokuussa järjestetään vastaavanlainen virkistysilta ennen sorsanmetsästyskauden aloitusta. Vetovastuu illasta on SPR:n Esa Erkkilällä ja kaupungin järjestöyhdyshenkilöllä.

Pudasjärven Kehitys Oy:n kyläkierroksella vuorossa Kipinä

Pudasjärven Kehitys Oy jalkautui eri kylille. Tarkoitus oli kuulla tarkemmin kylien toiminnasta ja käydä asiantuntijoiden kanssa ideointia kylän näkökulmasta.

Iinattijärvellä he kävivät 24.7. ja Kurenkylässä 29.7.2020.

Kipinässä 11.8.2020 mukana oli positiivisen nosteen omaavia kyläläisiä ja oli ihana, kun lapsetkin olivat mukana. Keskustelu oli vilkasta ja muutamia asioita sovittiin eteenpäin vietäväksi.

Pudasjärven Kehitys Oy:ltä mukana olivat lähiruoka-asiantuntija Sirkku Kianto, matkailun asiantuntija Jukka Koutaniemi sekä yritysneuvoja Auvo Turpeinen. Kaupungilta mukana olivat järjestöyhdyshenkilö Sinikka Mosorin sekä elokuussa aloittanut viestinnän ja markkinoinnin palvelusuunnittelija Minna Hirvonen.

Muut kyläkierrokset:

1.9. Kongasjärvi, Marikaisjärven toimitalo, Marikaisentie 406
2.9. Siurua, Hirvipirtti, Liekokyläntie 920
8.9. Syöte, kylätalo, Särkisuontie 12
15.9. Korpinen, kylätalo, Turpeisenvaarantie 1150
21.9. Pintamo, kylätalo, Pintamontie 321
22.9. Jonku, kylätalo, Niskalantie 9
29.9. Puhos, kylätalo, Näljängäntie 1391

Sarakylän voimainnäytös eli Juutislammen luontopolku

Lauantaina 15.8.2020 pidettiin Sarakylän kyläyhdistyksen järjestämänä Juutislammen luontopolun avajaiset. Polun rakentamiseen on saatu tukea Oulun Seudun Leaderilta. Rakentaminen on kestänyt kolme vuotta. Suunnittelua oli tehty jo vuosia etukäteen, rahoituksen hakeminen ja varsinainen rakentaminen – siinä jo kysytään sinniä ja pitkäjänteisyyttä. Lukemattomia talkootunteja. Tarvitaan pienen ydinjoukon lisäksi paljon yksittäisiä apukäsiä, kukin omien resurssien mukaan.

Polku on 2,7 km ja helppokulkuinen sorastuksin ja osin pitkospuin. Reitin varrelta löytyy erilaisia maisemia, laituri ja laavu. Mainio retkikohde myös perheen pienten kanssa.

Monella muullakin kylällä on kohteita, joista on puhuttu vuosia, että pitäisi tehdä. Ryhtyminen onkin sitten eri asia ja siihen tarvitaan veturit. Joku, joka innostuu ja ottaa asian vetääkseen. Onneksi näitä meiltä löytyy eri kyläkulmilta. Ihmisiä, jotka uskovat ja luottavat kyläläisiin. Vain siten oman pitäjämme elinvoima, yhteisöllisyys, osallisuus ja hyvinvointi saadaan toimimaan.

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.