Hirsikampuksen vs. rehtorin kuulumisia

2.5.2022

”Oletko kiinnostunut toimimaan Hirsikampuksella rehtorin viransijaisena” oli kysymys, mikä mullisti omani ja perheemme elämän viime keväänä. Jouduin irtisanoutumaan vakituisesta rehtorin virasta Jope Ruonansuun tunnetuksi tekemästä Syväkankaan yhtenäiskoulusta. Muutin aluksi yksin Pudasjärvelle muun perheen jäädessä Kemiin. Alkoi kiivas talon etsiminen, hautasin anoppini ja syyslomalla perheemme muutti Kuusamontien varrelle Ouluun.

Hirsikampuksen vs. rehtori Susanne Nyman.

Omalta osaltani lukuvuosi on ollut ainutlaatuinen. Olen saanut kokea sen Hirsikampuksella upeassa oppimisympäristössä yhdessä kampuksen oppilaiden, opiskelijoiden, henkilökunnan sekä reksitiimin kanssa. Vallitsevasta epävarmuuden ajasta huolimatta kouluarki on sujunut jouhevasti kampuksella. Oppilaat ovat oppineet ja kasvaneet toiminaan yhdessä. Lukuvuoden päättyessä reilu 80 ysiluokkalaista saa perusopetuksen päättötodistuksen. Minulla on suuri ilo saada lakittaa parikymmentä uutta Pudasjärven lukion ylioppilasta.

Koronapandemia oli kohtuullisella tasolla syksyllä ja yhteistyö terveysviranomaisten kanssa sujui hyvin. Kampuslaskijat-kerhon sekä itsenäisyysjuhlan, lakkiaisten ja penkkarien toteutus tuntuivat uskomattomilta asioilta kaikkien korona-ajan peruutusten jälkeen. Järjestelyt vaativat toki paljon pohjatyötä. Iloiset hymyt, juhlien ainutlaatuinen tunnelma sekä oppilaiden kaunis käytös palkitsivat sen.

Korona kuristi otettaan joululoman jälkeen. Huoli mahdollisuudestamme järjestää lähiopetusta oli suuri. Tehostimme käsien pesua koko koulupäivän ajan ja henkilökunta huolehti tehostetusti välineiden puhdistuksesta. Tehostimme siivousta. Muistutimme oppilaita turvaväleistä. Oppilaskunta järjesti maskikilpailun, jonka avulla pyrimme tehostamaan niiden käyttöä. Näistä toimista huolimatta tartuntamäärät ”räjähtivät” käsiin helmikuun lopussa. Taitavien sijaistemme ansiosta kykenimme järjestämään opetuksen talvilomaan saakka. Sen jälkeen tartuntamäärät alkoivat onneksi laskea ja henkilökunta sekä oppilaat alkoivat palata töihin ja kouluun. Iloksemme pääsemme vähitellen palaamaan normaaliin. Siitä merkkeinä ovat veteraanijuhla 27.4., hyväntekeväisyys- ja äitienpäiväkonsertti 3.5., lukion Vanhojen tanssit 27.5. sekä kevään kovasti odotetut juhlat lauantaina 4.6.

Kaiken koronan keskellä yhteistyö kampuksen väen kesken sekä yhteistyöverkostojen kanssa on ollut mieleenpainuvaa ja ainutlaatuista. Yhteistyö OSAO:n Pudasjärven yksikön sekä paikallisten urheiluseurojen kanssa on mahdollistanut yhteisen urheilulinjan aloituksen elokuussa 2022. Alkuvaiheessa lajeina ovat lentopallo sekä futsal, mikä on herättänyt paljon myös valtakunnallista huomiota. Yhteistyö päättäjien kanssa on ollut hedelmällistä vieraillessani hyvinvointivaliokunnan, tarkastuslautakunnan tai kaupunginhallituksen kokouksissa. Kodin ja koulun yhteistyö on sujunut mutkattomasti ja olemme voineet ratkoa mahdollisia haasteita rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti. Tämä ei ole itsestään selvyys nykyisessä koulumaailmassa ja siitä haluankin erityisesti kiittää pudasjärveläisiä huoltajia. Lukuvuoden aikana saimme Hirsikampukselle ensimmäisen koulukummin, kansanedustaja Mari-Leena Talvitien, jonka avulla oppilaat ja opiskelijat saavat suoran yhteyden eduskuntaan tulevaisuudessa.

Koulun toimintaa ohjaavien lakien, opetussuunnitelmien sekä ohjeistusten lisäksi Pudasjärven kaupungin talouden sopeuttamisohjelman myötä kampuksen reksitiimi on seurannut taloutta tarkasti lukuvuoden aikana. Tarvittavien säästöjen vuoksi olemme määritelleet yläluokkien valinnaisryhmien minimikoon kymmeneen oppilaaseen. Tämä on merkinnyt reilun kymmenen valinnaisryhmän lakkautusta. Lukion puolella kurssi toteutetaan ensi lukuvuonna, kun ryhmässä on kahdeksan opiskelijaa aiemman neljän tai viiden sijaan. Seuraamme päivittäin poisheitetyn kouluruoan eli biojätteen määrää ja haemme säästöjä rakennuksen lämmön- ja vedenkulutuksesta yhteistyössä YIT:n kanssa. Saimme tilattua lähes kaikki opettajien toivomat oppimateriaalit, mikä on merkittävä etuus verrattuna moneen kuntaan tai kaupunkiin.

Hirsikampuksen arjessa tapahtuu paljon hyvää, josta vain murto-osa näkyy kampuksen Instagram-päivityksissä. Hirsikampuksella jo tehty pohjatyö mahdollistaa sujuvan kouluarjen. Tätä yhteistä hyvää olemme tämän lukuvuoden aikana nostaneet esille sekä vahvistaneet koko työyhteisön yhteisen pelikirjan laatimisen ja sen periaatteiden jalkauttamisen myötä. Peilikirja muodostaa tärkeän perustan tuleville lukuvuosille. Päivittämismahdollisuuden vuoksi pelikirja toimii aina toiminnan runkona myös tulevaisuudessa. Yhteisen toimintamme kantaviksi motoiksi ovatkin muotoutuneet:

Yhdessä olemme enemmän, Jaettu taakka – kevyempi reppu, Pysytään ajan hermolla, muttei hermoilla sekä Ooppa rohkia ja kokkeile ees.

Kampuksen jaettu johtajuus eli hallinnollisen rehtorin sekä kahden apulaisrehtorin saumaton yhteistyö on toiminut aukottomasti koko lukuvuoden ajan. Tämä on vähentänyt merkittävästi rehtorin yksin tekemisen taakkaa ja lisännyt samalla työniloa ja -imua. Olemme pyrkineet lisäämään kampuksen aikuisten ”yhteen hiileen puhaltamista”, avoimuutta sekä rohkaisseet puhumaan myös vaikeista asioista. Lukuisten keskustelujen perusteella on tullut selväksi, miten muutokset kampuksen johdossa ovat kuormittaneet henkilöstöä henkisesti pidemmän aikaa. Yhteinen tahtotilamme on, että kampuksen johtamisjärjestelyihin olisi tärkeä saada pysyvyyttä, jotta hyvin tehtyä pohjatyötä voidaan entisestään parantaa oppilaiden ja opiskelijoiden oppimisen ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Koen, että Hirsikampukselle on upeaa ajaa joka aamu töihin. Hirsikampus sekä sen lähellä oleva luonto muodostavat ainutlaatuisen oppimisympäristön. Arvostamme kampuksella Pudasjärven päättäjien rohkeaa arvovalintaa koulutuksen puolesta. Tämä näkyy arjessa kohtuullisina ryhmäkokoina, panostuksena oppimisen tukitoimiin muodostaen samalla rekrytointivaltin. Henkilökunnan vahvuuksien kartoituksen myötä todentui, miten me kampuksella teemme arkityötämme suurella sydämellä sekä halulla kehittyä ja kehittää toimintaamme. Minun onkin helppo todeta miten Pudasjärvi, sen tekemisen meininki sekä etenkin ihanat ihmiset ovat jättäneet minuun lähtemättömän jäljen.

Hirsikampuksen vs. rehtori Susanne Nyman

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.