Kansalaisopiston kursseja kaupungin toimintatuella erityisryhmille

9.3.2023

Pudasjärven kaupunki myönsi kansalaisopistolle vuodelle 2022 toimintatukea 8000 €. Tällä tuella on kustannettu erityisryhmien ja vanhusten palvelutalojen asukkaiden kurssi- ja materiaalimaksuja sekä opettajien palkka- ja matkakuluja. Lisäksi kaupungin myöntämällä tuella on kompensoitu erityisryhmiin kuuluvien asiakkaiden kurssimaksuja tavallisen opetuksen kursseilla. Näin kansalaisopiston erityisryhmiin kuuluvista asiakkaista on saatu yhä useampia henkilöitä kaupungin toimintatuen piiriin, kun aiemmin erityisryhmiin kuuluvat ovat hakeneet toimintatukea harrastuskuluihinsa henkilökohtaisesti kaupungilta. Tuen piirissä olevia kurssilaisia keväällä 2022 oli 63 henkilöä ja syksyllä 2022 yhteensä 75 henkilöä.

Erityisryhmien musiikkipiiri

Syksystä 2022 lähtien Työkeskuksessa on toiminut torstaisin kansalaisopiston järjestämä erityisryhmien musiikkipiiri, jonka opettajana toimii Marjut Kossi. Aiemmin musiikkipiiri kokoontui Rimmin palvelukodissa, jossa suuri osa kurssilaisista myös asui. Kurssilaisten muutettua Rimmiltä Korte-kotiin musiikkipiiri siirtyi kokoontumaan Työkeskukseen, jossa monet kurssilaiset käyvät työtoiminnassa. Musiikkihetki kestää 45 minuuttia ja tavoitteena on ollut luoda rento ja iloinen ilmapiiri yhdessä laulaen ja musisoiden. Opettajana Marjutille on ollut tärkeää, että hän oppii tuntemaan jokaisen osallistujan nimeltä, ja tunnelma ryhmässä on positiivinen ja lämminhenkinen. Laulut valikoituvat aina asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Tämä mahdollistaakin sen, että joka kokoontumiskerralla musiikki on hyvin monipuolista; musiikkipiirissä on soitettu ja laulettu iskelmiä, lastenlauluja, virsiä, pop-kappaleita, kansanlauluja, mitä ikinä ryhmän jäsenet haluavatkaan kuulla ja mihin opettajan nuottikassista nuotit löytyy. Jos nuotteja ei ole löytynyt valmiina, pyritään niitä etsimään.

Kuvakollaasi erityysryhmien musiikkipiiristä. Osallistujat soittavat marakasseja ja tamburiinia.
Kuvakollaasi erityisryhmien musiikkipiiristä.

Erityisryhmien orkesteri

Jyrki Perttu on toiminut opettajana erityisryhmien orkesterissa, joka kokoontuu Hirsikampuksella keskiviikkoiltapäivisin. Bändivuosi 2022 sujui ahkeran treenailun merkeissä. Syksyisin lukuvuoden alussa on alettu treenailemaan syksyisiä kansanlauluja ja etenkin Kultaisen laulukirjan ikiklassikot ovat soineet harjoituksissa. Erityisryhmien orkesteri on ottanut haltuun monipuolisesti kappaleita ja kultaisena lankana ohjelmistoa tehdessä ovat olleet erilaisiin vuodenaikoihin sopivat laulut. Keikkoja orkesteri pääsi soittelemaan melkoisen harvaan tahtiin viime vuonna, mutta keväällä 2022 lukuvuoden treenailut huipentuivat esiintymiseen Kehitysvammaisten Tuki ry:n ansiomerkkien luovutuksen yhteydessä Koskenhovin perinteisessä tapahtumatalossa. Keikkabiiseiksi valikoitui juhlavaan tilaisuuteen sopivia rauhallisia klassikoita. Yleisö voitettiin orkesterin puolelle jo ensimmäisten tahtien aikana ja pian alkoikin ympäri salia kuulua iloista yhteislaulua, kun juhlaväki lähti laulamaan mukana tuttuja sävelmiä.

Esiintymistä kehuttiin vuolaasti, ja tulipa sellaistakin palautetta, että olisi mukava kuulla joku vauhdikkaampikin laulu seuraavalla kerralla. Orkesteri otti palautteesta vaarin ja nappasi ohjelmistoonsa mukaan myös humppaa ja jenkkaa! Jospa tulevissa esityksissä yleisö intoutuisi laulamisen lisäksi ottamaan muutamia tanssiaskeleitakin parketilla.

Erityisryhmien orkesteri esiintymässä Koskenhovilla. Kuvassa on kaksi kosketinsoittajaa ja laulaja sekä kurssin opettaja Jyrki Perttu.
Erityisryhmien orkesteri esiintymässä Koskenhovilla keväällä 2022 Kehitysvammaisten Tuki ry:n tapahtumassa.

Kaupunginkartanon ja Yläkartanon laulupiirit

Kaupunginkartanon ja Yläkartanon laulupiireissä opettajana on toiminut Terhi Laitinen. Yläkartanon laulupiiriläiset ovat osallistuneet runsaslukuisesti viikoittaiseen laulutuokioon. Osa kurssilaisista käy laulamassa joka kerta, toiset harvemmin. Monet asettautuvat kuuntelemaan lauluja kahvioon. Palaute on ollut kiitollista, sillä viikoittainen tapahtuma on tervetullut piristys viikkoon ja rutiineihin. Osallistujat pitävät erityisesti tutuista lauluista, joita ovat laulaneet vuosia ja saattavat spontaanisti aloittaa laulamaan niitä yhdessä. “Kalliolle kukkulalle” on yksi suosikeista. Lauluja lauletaan toivelaulukirjasta, sekä erilaisista Terhi-opettajan koostamista lauluvihkosista. Tuttujen ja hieman tuntemattomampienkin laulujen laulaminen on selvästi hyvin tärkeä hyvinvoinnin lähde Yläkartanon asukkaille.

Kaupunginkartanossa on mukava vakioporukka, joka käy laulamassa viikoittain. Silloin tällöin mukaan liittyy myös uusia laulajia. Kaupunginkartanossa laulutapahtuma on kuten Yläkartanossakin harvoja yhteisiä hetkiä, jolloin asukkaat näkevät toisiaan. Laulaminen on kaikille tärkeää. Kaupunginkartanon asukkaiden kanssa vaihdetaan kuulumiset ja kiinnitetään huomiota hyvinvointiin venyttelemällä ennen laulamista opettajan johdolla. Joka kerralle valikoituu hieman erilaisia teemoja laulujen suhteen. Materiaalina käytetään Toivelaulukirjan lauluja, sekä aiemman musiikkipiirin opettajan koostamia lauluvihkosia, joita on kokonainen varastollinen. Niistä on riittänyt iloa ja vaihtelua jokaiseen kertaan. Osallistujat ovat kokeilunhaluisia ja ohjelmistoon otetaan myös entuudestaan tuntemattomiakin lauluja.

Yhdessä laulaminen on selvästi voimavara kaikille laulupiiriläisille ja sitä arvostavat kaikki osanottajat.

Erityisryhmien sählykurssi

Mika Kuusijärven ohjaama erityisryhmien sählykurssi aloitti uutena kurssina heti kesälomien jälkeen elokuussa 2022. Kurssi kokoontuu kerran viikossa keskiviikkoisin Tuomas Sammelvuo -salilla. Sählyporukassa on hyvä henki ja toisia kannustetaan hyviin suorituksiin. Ennen kesälomia pelataan ottelu Työkeskuksen, Kaislan ja Kortteen ohjaajia vastaan. Kutsuturnauksiin sählyporukka osallistuu mahdollisuuksien mukaan.

Kolmen kuvan kollaasi erityisryhmien sählykurssilta Tuomas Sammelvuo -salilla. Ensimmäisessä kuvassa kurssilaiset pelaavat sählyä. Toisessa kuvassa maalivahti on polvillaan maalinsa edessä ja yksi pelaajista seisoo maalin takana. Kolmannessa kuvassa sählyjoukkue poseeraa yhteiskuvassa.
Erityisryhmien sählykurssin osallistujia Tuomas Sammelvuo -salilla.

Erityisryhmien käsityö ja askartelu Korte-kodissa

Erityisryhmien käsityö- ja askartelukurssi Kortekodissa alkoi niin ikään uutena kurssina syksyllä 2022 Hilkka Kynkään vetämänä. Kortekodin asukkaat ovat erittäin aktiivisia ja innokkaita käsityön ja askartelun harrastajia. Kurssilaiset ovat aina valmiina jo odottamassa, kun Hilkka-opettaja saapuu paikalle. Heitä ei tarvitse houkutella! Viime vuoden aikana mm. painettiin tyynynpäälliset. Sapluunoita oli monen näköisiä ja jokainen sai valita oman mallinsa ja värin. Niitä sekoiteltiin sitten tarpeen mukaan. Työstettiin myös makrameepöllöjä, joita kyllä tekijöiden passaa esitellä, sillä makramee on aikaa ja taitoa vaativaa puuhaa. Keväthelmiaurinkoja askarreltiin, josko aurinko pilkistelisi useammin pilven takaa. Helmityöt vaativat todella paljon sorminäppäryyttä. Joulun alla valmistettiin piparipuita koristeiksi sekä tonttulakkeja, jotka onnistuivat myös aivan loistavasti. Pikkujoulua vietettiin piparkakkuja koristellen sekä joululauluja kuunnellen, ja lopuksi nautittiin kurssikerran tuotokset kahvin ja hyvän mehun kera.

Kuvakollaasi Korte-kodin käsityö- ja askartelukurssin käsitöistä; tyynyliinassa painettuna keltaisia ja vihreitä perhosia ja kissoja, toisessa tyynyliinassa painettuna punaisia perhosia, taustalla luonnonvaaleita ja vihreitä makrameepöllöjä. Etualalla  piparkakkujen koristelua sekä toisessa kuvassa valmiita koristeltuja tonttulakkeja rivissä pöydän reunalla.
Korte-kodin käsityö- ja askartelukurssilla valmistettuja käsitöitä.

Erityisryhmien komedia-, pakina- ja runoteatterikurssi

Erityisryhmien komedia-, pakina- ja runoteatterikurssia on ohjannut Kaarina Nevanperä Osviitassa torstaisin. Kurssilla on opeteltu sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja harjoiteltu ilmaisutaitoa. Myös äänenkäyttöä on harjoiteltu sekä luovaa ilmaisua ja improvisointia ilman käsikirjoitusta. Yhdessä on tehty pieniä komedia- ja runoesityksiä. Ryhmä käy esiintymässä vanhusten palveluyksiköissä ja erilaisissa erityisryhmien tapahtumissa. Rooliasuja hankitaan kirpputoreilta ja lavasteisiin käytetään kierrätysmateriaaleja.

Erityisryhmien vuodenaika-askartelu

Erityisryhmien vuodenaika-askartelukurssi on myös Kaarinan ohjaama ja käynnistyi uutena kurssina syksyllä 2022. Kurssi kokoontuu joka toinen perjantai Osviitassa. Kurssilla valmistetaan etenkin kierrätys- ja luonnonmateriaaleja hyödyntäen erilaisia koristeita. Askartelussa huomioidaan vuodenajat eli askarrellaan esim. jouluun, pääsiäiseen, kevääseen ja kesään liittyviä koristeita ja kortteja. Kurssilla painetaan myös kangasväreillä esim. tyynyliinoja sekä muovaillaan huoneilmassa kuivuvasta massasta erilaisia hahmoja ja koriste-esineitä. Kurssilla otetaan huomioon kurssilaisten kuntoisuus ja yksilölliset toiveet kurssin sisältöä suunniteltaessa.

Kiitos kurssien opettajille kurssiteksteistä ja -kuvista!

Kansalaisopiston tiedotus

Lopuksi vielä tunnelmia erityisryhmien taidepiireistä Työkeskuksessa ja Osviitassa. Opettajana on toiminut Elvi Räisänen, jonka tekstiä seuraava on.

Erityisryhmien taidepiirit Työkeskuksessa ja Osviitassa

Olen ohjannut erityisryhmien taidepiirejä jo pidemmän aikaa. Jos on aina ollut vaikea saavuttaa vaadittuja pisteitä elämässä, niin taiteessa on erityisen tärkeä saavuttaa onnistumisen ilo ja siihen ohjaan kaikkia. Taiteella on terapeuttinen merkitys ja sen kautta voi elää monia asioita, niin pettymyksiä kuin iloja.

Taiteen harrastaminen vaatii laadukkaat värit niin akvarelleissa, akryyliväreissä kuin öljyväreissä. Maalauspohjat ja paperit on myös oltava sopivia. Nämä ovat tärkeä osa työn onnistumiseksi, koska epäonnistuminen voi johtua myös edellä mainituista seikoista. Siitä olemme jokainen, niin ohjaaja kuin osallistujat, kiitollisia, että olemme saaneet hyviä laadukkaita välineitä kaupungin avustuksella ja siitä suuri kiitos!

Taidepiirit ovat kokoontuneet kerran viikossa. Jokainen on saanut kokeilla erilaisia värejä ja tekniikoita. Haasteellisin on ollut löytää se oma pidetty alue, josta haluaa maalata. Usein etsimme sen kuvia apuna käyttäen. Kuva luo itselle mielikuvan mitä haluaa tehdä ja siitä muotoutuukin oma versio ja niin pitää ollakin. Olemme myös kokeilleet märkää märälle käyttäen erilaisia apukeinoja sekä monotypiaa. Suolat ja sokeritkin ovat kokeiltu. Perinteinen maalaaminen on kuitenkin eniten tykätty ja se, että itse saa valita aiheen.

Jokaiselle maalaaminen antaa elämyksiä ja niin myös näille kyseisille ryhmille. Samalla tavalla aiheet liikkuvat omien mieltymysten alueella. Jollekin luonto on tärkeä ja linnut sekä kukkaset, ja joku haluaa elää vuodenajan mukana ja löytää ne töistään. Haasteitakin otetaan joskus esimerkiksi ihmishahmoissa tai kasvoissa silloin, kun on jo edetty pidemmälle oppimisessa.

Jokainen maalauspiiri on iloinen ja mukava tapahtuma arjen keskellä ja antaa onnistumisen iloa. Mottona meillä kulkee seuraava runo, jonka aikoinaan saimme Työkeskuksen taidenäyttelyn vieraskirjaan.

USKALLA USKALTAA
Kun olit aikonut aloittaa
jotakin uutta ja ihanaa,
kuulit ehkä kun korvissa soi,
ääniä tuolta ja täältä:
“Et sinä osaa! Et sinä voi!
Et edes uskalla uskaltaa!”
Vaan älä usko! Tietäsi kulje.
Kaikilta luuloilta korvasi sulje.
Elleivät voimasi perille yllä,
matkallakin on mukavaa kyllä.
Iloisena saatat sanoa nyt:
“Olenhan ainakin yrittänyt!”

– Kaisa Kantola –

Erityisryhmien taidepiirin osallistujia kokoontuneena pöydän ääreen. Heidän töitään on esillä seinällä olevalla hyllyllä työpöydän yläpuolella.

Last modified: 5.4.2023

Comments are closed.