Syyslukukausi on jo yli puolen välin ja monenlaista on ehditty tehdä, samoin kuin myös monenlaista on ehtinyt tapahtua. Kaikki koulussa tapahtuvat asiat ei ole niin suunniteltuja ja päivittäin tulee monenlaisia yllätyksiä vastaan itse kullekin. Kaikkeen on vain reagoitava, mukauduttava ja henkilökunnan muutettava lennosta suunniteltua.
Tänä syksynä on jälleen pystytty palaamaan normaaleihin koulutapoihin ja käytänteisiin, mikä on mahdollistanut kunnolla yhteisiä kokoontumisia ja lisännyt yhteisöllisyyden tunnetta. Pariin vuoteen emme ole kokoontuneet koko koulu yhteisiin päivänavauksiin saliin, mistä johtuen aluksi kuuluikin kysymyksiä ”miten me kaikki mahdumme saliin?”, ”miten kaikki voi olla yhtä aikaa?”. Tottahan myös on, että etäkoulun alkaessa eskarissa olleet ovat nyt jo kolmasluokkalaisia. Eli nykyisille ykkös- ja kakkosluokkalaisille kyseessä oli aivan uusi koulukokemus.
Kouluviikot ovat paljon muutakin kuin normikoulupäiviä. Toki normipäivätkin ovat hyvin monipuolisia ja erilaisesti toteutettuja oppimistilanteita. Mahdollisuuksien mukaan teemme myös vierailuja koulun ulkopuolelle. Eri luokka-asteet ovat käyneet mm. viimepäivien aikana vierailemassa kirjastossa kuuntelemassa kirjavinkkauksia. Maatilavierailuja on myös tänä syksynä jo toteutettu tai toteuttamassa.
Syysloman jälkeen Lakarin koululla koko koulun yhteisiä mukavia tapahtumia ovat olleet halloween-juhlat ja sählyturnaus. Sähly on kovasti innostusta ja tunteita herättävä laji, mikä näkyy jatkuvasti myös välitunneillamme. Hienosti kaikki luokat pelasivat ja saimme selvitettyä edustajat kaupungin sählyturnaukseen.
Ympäristö koulun ympärillä on muuttunut syksyn aikana ja tulee vielä muuttumaan uuden teknisen työn tilan (nykyisin kovien materiaalien käsityöluokka) valmistuttua liikuntasalin päätyyn. Eli pääsemme hyppäämään käsityön opetuksessa kovien materiaalien osalta viime vuosituhannelta 2020-luvulle. Sitä odotamme kovasti!
Toinen iso muutos ympäristössämme on vanhojen lehtikuusien kaataminen syyslomalla. Nyt voimme turvallisemmin mielin olla pihalla ja parkkeerata myös automme. Kaikki edellä mainittu kuuluu koulun arkeen ja se rullaa omalla painollaan eteenpäin. Jatkuvasti oppimista tapahtuu hyppäyksin tai vähän verkkaisemmin jokaisella omalla tavallaan. Henkilökunta tekee päivittäin paljon työtä jokaisen oppilaan hyväksi. Lunta odotetaan ja arkeen tulee valmistautuminen jouluun. Joulujuhlasta vastaavat opettajat ovat jo kovasti työn touhussa asian suhteen. Me toiset pääsemme nauttimaan juhlasta yleisön roolissa tietäen, että kevätjuhlan toteutus on vuorostaan meidän tehtävämme. Parilliset ja parittomat luokka-asteet vuorottelevat vuorollaan juhlien järjestämistä. Näin se menee.
Hely Forsberg-Moilanen
Last modified: 13.2.2023