Vilakka vuosi 2020

17.12.2020

Vuoden päättyessä on aika kääntää katseita hetkeksi päättyvään vuoteen. Äkkiseltään voisi ajatella, että koronapandemian vuoksi kylillä ja järjestökentällä olisi ollut hiljainen kausi, mutta elekääpä hättäilkö. Kyllä on näköjään Ramppa kalakattanut aika railakkaasti.

Etäilyä ja kyläluutailua

Kyläneuvostoissa siirryttiin uuteen aikakauteen, kun elo- ja marraskuussa otettiin etäkokoukset käyttöön. Kokouksen yhteydet avattiin kaupungin päästä ja eri kylien toimipisteissä oli osallistujia kahvin lomassa kuuntelemassa ja kantaa ottamassa.

Syksyn aikana tehtiin kyläkierrokset Pudasjärven Kehitys Oy:n kanssa. Ehdimme kiertää 11 kylää ja 12: een eli Livolle oltiin etäyhteydellä. Kylien monimuotoisuus ja erilaisuus tuli esille. Kävimme vapaata keskustelua kylällä jo olevista toiminnoista ja palveluista. Avoimen keskustelun tarkoituksena oli herättää ajatuksia vielä uinumassa olevista mahdollisuuksista. Niitä löytyikin runsain mitoin ja avaimet ovat nyt yhdistystoimijoilla.

Kylillä ja eri yhdistyksissä toiminta ei koronapandemian vuoksi ole voinut olla samalla tasolla kuin normaalisti. Mikä riemu se onkaan sitten, kun joskus päästään taas yhteisiin tilaisuuksiin ja näkemään toisiamme. Toisaalta monia asioita on huomattu voivan järjestää myös virtuaalisesti.

Poikkeusoloissa yhteisöllisyys punnitaan

EU-ruokakassien jako Työpetarin johdolla yhteistyössä kyläyhdistysten kanssa onnistui toukokuussa niin hyvin, että samaa toimintamallia jatkettiin syksylläkin. Toukokuussa toteutettiin lyhyellä varoitusajalla puhelut yli 80-vuotiaille yhteistyössä seurakunnan, SPR:n ja kaupungin kanssa. Ennätystulvakin ehti olla uhkana, joten tulvainfokirjeet lähtivät kyläyhdistysten sähköpostiketjujen ja kylien infotaulujen kautta eteenpäin.

Hankkeet toiminnassa mukana

Erityisesti Poplin eli Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n hankkeet Yhdistyksistä hyvinvointia ja Hyvinvointitupa on otettu ilolla vastaan. Osittain on voitu järjestää toimintaa paikan päällä, osittain on menty etäyhteyksillä.

Asiakirjoja ja toimintamallien kokoamisia – niitäkin tarvitaan

Järjestöyhdyshenkilönä minulle kuuluu tiedon keruu. Kerätyn tiedon pohjalta olen koostanut Pudasjärven toimintamallia eri asiakirjojen muotoon. Niin järjestöjä kuin valiokuntia on kuultu valmisteluvaiheen eri vaiheissa. Lopulliset päätökset tekee kaupunginhallitus.

Valmistelussa on Järjestöyhteistyön asiakirja ja Yhteisöllisyysohjelma. Yhdistysten investointitukien ja kehittämis- ja toimintatukien periaatteista kaupunginhallitus on tehnyt päätökset joulukuussa.

Viestintä

Kylä lähtee –kilpailussa kylät itse ovat tuottaneet materiaalin omasta asuinpaikastaan ja mainostoimisto teki oman logon ja nettisivun. Aineistoa tuli runsaasti ja vain osa voitiin ottaa käyttöön. Loppu on nyt koottuna ja kylät voivat hyödyntää niitä omissa viestintäkanavissaan.

Kaupunki tulee hyödyntämään myös omassa viestinnässään www.jarjenaarella.fi aineistoa. Kukapa muu kuin kuntalainen itse on paras kertomaan siitä miksi asuu juuri täällä. Vastaavaa kuntamarkkinointia ei tietääksemme ole muualla Suomessa vielä tehty.

Osa kylistä ja yhdistyksistä on lähtenyt tiedottamaan reippaasti omista toimistaan. Kun on kerran saanut rohkeutta kirjoittaa tai laittaa kuvia yhteisestä toiminnasta, niin huomaa, ettei se nyt niin kummallisia vaadikaan. Parasta on, kun kertoo asioista niiden oikeilla nimillä eikä yritäkään tehdä liian hienoa. Kuin ihminen ihmiselle.

Myös molemmat paikallislehdet pitävät kylien ja yhdistysten asioita aktiivisesti esillä. Erityisesti yhdistysagentin rooli on ollut merkittävä tiedon levittämisessä.

Tuet

Koronaviruspandemiasta johtuen vuodelle 2020 myönnettyihin kehittämis- ja toimintatukiin saatiin muutoshakemusten tulva marraskuussa. Hakemuksissa pyydettiin pääsääntöisesti tuen käyttöoikeuden siirtoa vuodelle 2021.

Vuoden 2021 tukikierroksen valmistelu venyy talouden tasapainotusohjelmasta johtuen tammikuun alkupuolelle. Hakuaika tulee olemaan 11.1.-7.2.2021 klo 16.00 saakka.

Vuoden merkkihenkilö yhdistystoiminnan piiristä

Pudasjärven yrittäjät valitsivat vuoden merkkihenkilöksi 4H:n toiminnanjohtajan Tiina Salonpään. Lämpimät onnittelut Tiinalle –olet kyllä mainio energiapakkaus ja tuotat esimerkilläsi paljon iloa ympärillesi.

Vuosi on ollut erikoinen, mutta tästäkin selvitään yhdessä. Jospa ensi vuonna voimme taas tavata normaalisti.

Toivotan teille kaikille lämminhenkistä joulua ja onnekasta uutta vuotta!

Sinikka Mosorin
palvelusuunnittelija, hankkeet ja järjestöyhteistyö

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.