Kuulumisia kyläkierrokselta

19.10.2020

Pudasjärven kaupungin ja Pudasjärven Kehitys Oy:n edustajat jalkautuivat kesän ja syksyn aikana kyläkierrokselle. Kierroksen aikana ehdittiin kiertää 12 kylää Pudasjärvellä ja kiihtyneen koronaepidemian vuoksi viimeisimpään eli Livolle oltiin etäyhteydessä. Kaikissa paikoissa vastaanotto oli erittäin lämminhenkinen. Keräsimme kuulumisia kyläkierrokselta.

Kylistä kierrettiin Iinattijärvi, Kurenkylä, Kipinä, Kongasjärvi/Marikaisjärvi, Siurua, Syötekylä, Sarakylä, Korpinen, Pintamo, Jonku, Puhos ja Livo. Osallistuimme myös Kurenalan kehittämisiltaan ja tutustuimme samalla Hilturannan leirikeskukseen.

Iltojen teemana oli keskustella ja ideoida hyvin vapaamuotoisesti maaseudulla asumisesta ja elämisestä, kylä- ja yhdistystoiminnoista, sekä työ- ja yrittäjyysmahdollisuuksista. Miltä kylillä eläminen maistuu nyt, ja mitä uhkakuvia ja mahdollisuuksia tulevaisuudessa nähdään. Muistutettiin kyläyhdistyksiä samalla Järjen äärellä, Kylä lähtee – kilpailusta ja materiaalien toimittamisesta mainostoimistolle. Mukaan lähtikin huikeat 13 kylää. Haluttiin myös kuulla mitä kylät ovat itse mieltä omasta asuinympäristöstään sekä siitä onko heillä toiveita kaupungin tai Kehityksen suuntaan.

Yhteenvetona voitaneen todeta, että kylillä on aktiivista porukkaa. Tekemisen meininki ja yhteisöllisyys välittyivät kaikista kylistä, niin asukkaiden kuin mökkiläisten kesken. Vaikka korona olikin estänyt useimmat tapahtumat, niin sen ei oltu annettu haitata. Kylien tehtävänä oli keväällä jakaa EU:n ruokakasseja sekä oli autettu ikäihmisiä ja riskiryhmäläisiä mm. kauppa-asioissa.

Kylät elävät luonnosta

Luonto on vahvasti läsnä ja kyläläiset harrastavatkin paljon luonnossa liikkumista, kalastusta ja metsästystä. Kylillä ollaan myös erittäin omavaraisia. Vihannekset kasvatetaan, marjat kerätään, kalat pyydetään ja liha metsästetään itse pöytään. Kylillä ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä elämään ja oloon.

Illoissa pohdittiin ja ideoitiin kylien toiminnan kehittämisen ja yrittäjyyden mahdollisuuksista välillä hyvinkin lennokkaasti. Haastettiin kyläläisiä miettimään olisiko heillä palveluja, joita voitaisiin tuotteistaa matkailijoiden tai mökkiläisten käyttöön. Esille nousi hyviä kyläkohtaisia ja myös kyliä yhdistäviä ideoita. Esim. kylätapahtumien yhteyteen voisi kehittää monenlaista ansaintaa. Upeat kylätalot olisivat kuin luotuja juhlien lisäksi mm. piparinleivontaohjelmaan, käsityöworkshopeihin, perinneruokakursseihin jne. Usealla kylällä on myös luontopolku tai luonnossa oleva nähtävyys, joka avautuu ihan eri tavalla oppaan ja tarinoiden avulla.

Jos yrittäjyyttä löytyy, niin kylätalot ja olemassa olevat puitteet ovat saatavissa tekijöiden käyttöön. Myös sote- ja hyvinvointipalveluiden osalta on paljon tarpeita ja mahdollisuuksia kotona-asumisen tukemiseen ja mökkiläistenkin tarpeiden pohjalta niin yhdistyksille kuin yrittäjillekin. Lähiruoan osalta nousee esille monenlaisia mahdollisuuksia.

Kysyntää on niin yksityisillä, yrityksillä ja julkisilla suurtalouskeittiöillä. Idean poikasia jätettiin hautumaan ja nähtäväksi jää mitä uutta sieltä vielä poikiikaan. Näissä suunnitteluissa ja ideoinnissa kehitysyhtiön porukka on mielellään mukana.

Mökkiläiset taas maksaisivat mieluusti lumen aurauksista, polttopuista tai jopa yli jäävistä perunoista tullessaan mökkeilemään. Myös Kurenalla olevalla Lähiruokatorilla voisi myydä vihanneksia tai leivonnaisia. Ja kyllähän omia tuotteitaan voisi tarjota myös mm. Syötteen matkailuyrityksille tai keskuskeittiölle.

Vinkattiin myös metsästyksen ja kalastuksen tuotteistamisesta matkailijoille, kuten esim. hirvipeijaiset olisi jo valmis matkailutuote.

Järjen äärellä – Kylä lähtee kampanjassa kylät ovat itse saaneet tuottaa materiaalin sivustolle. Kun materiaaleihin tutustuu, niin kylät alkavat kyllä elämään myös sellaiselle, joka ei ole kylässä päässyt vielä vierailemaan. Jokainen kylä on erilainen ja omannäköinen.

Kylistä lisää osoitteessa: https://jarjenaarella.fi/ela-ihmeessa/

Lisätietoja kylistä ja kyläkierroksesta

Jukka Koutaniemi
matkailun yrityskehittäjä, Pudasjärven Kehitys Oy
puh. 050 544 2300
jukka.koutaniemi@pudasjarvi.fi

Auvo Turpeinen
yritysneuvoja, Pudasjärven Kehitys Oy
puh. 045 169 3997
auvo.turpeinen@pudasjarvi.fi

Sinikka Mosorin
palvelusuunnittelija – hankkeet ja järjestöyhteistyö, Pudasjärven kaupunki
puh. 040 504 3861
sinikka.mosorin@pudasjarvi.fi

Minna Hirvonen
palvelusuunnittelija – markkinointi ja viestintä, Pudasjärven kaupunki
puh. 050 434 2117
minna.hirvonen@pudasjarvi.fi

Kylillä mukana oli myös lähiruoka-asiantuntija Sirkku Kianto / Pudasjärven Kehitys Oy.

Tiedotteen kyläluutien puolesta kirjoitti Minna

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.