Nuorisotyö Pudasjärvellä – lyhyt oppimäärä

15.10.2021

Nuorisotyö, pelkkää nuokkarilla istumista ja biljardin pelaamista? Näinhän sitä helposti ensimmäisenä ajattelee, kun kuulee jonkun tekevän nuorisotyötä. Nuorisotilatyö on varmasti yksi näkyvimmistä nuorisotyön työmuodoista, nuorisotilalla kohtaamme lapsia ja nuoria kymmenittäin päivittäin. 11.-17.10. on nuorisotyön viikko, joten haluamme tehdä nuorisotyötä näkyväksi Pudasjärvellä.

Pudasjärvellä nuorisotyö on hyvin monipuolista. Lapsia ja nuoria kuullaan monessa asiassa ja järjestämme toimintaa heidän toiveidensa mukaisesti. Uusi nuorisotila on toiminut vasta parin viikon verran uusissa, mahtavissa tiloissa Pirtissä. Tilat on otettu nuorten keskuudessa innolla vastaan ja kävijöitä on ollut todella paljon. Vanha nuorisotila kerkesi toimia vuosikymmenten ajan kirjastotalossa Tuulimyllyntiellä. Arvoitukseksi jää, mitä tiloihin tulee nuorisotilan siirryttyä uusiin tiloihin.

Nuorisotyöntekijät työskentelevät pääsääntöisesti silloin, kun lapset ja nuoret ovat vapaalla. Nuorisotila on auki yleensä tiistain ja perjantain välillä, välillä myös lauantaisin. Aukioloajat vaihtelevat nuorisotyöntekijöiden muiden työtehtävien mukaan, yleinen aukioloaika on klo 13-20. Pudasjärvellä lapsia ja nuoria kuullaan aktiivisesti heitä koskevissa asioissa. Järjestämme kyselyitä nuorille, joissa he saavat kertoa toiveistaan esimerkiksi lomaviikoille. Myös lasten- ja nuortenvaltuustot ovat toiminnassa. Emme suinkaan lomaile silloin, kun nuoret ovat ansaitusti vaikkapa syys- tai hiihtolomalla, vaan pyrimme toteuttamaan meille esitettyjä toiveita.

Koulunuorisotyötä tehdään aktiivisesti, järjestämme esimerkiksi välituntitoimintaa ja ryhmäytyksiä sekä tarvittaessa oppitunteja jollakin tietyllä teemalla. Koronarajoitukset ovat harmillisesti haitanneet kouluilla käyntiä, mutta toiveena on, että päästäisiin pikku hiljaa palaamaan normaaliin. Teemme yhteistyötä esimerkiksi etsivän nuorisotyön ja seurakunnan nuorisotyönohjaajien kanssa. Joka syksy järjestetään seiskaluokkalaisille Uskalla sanoa ei –leirit Hilturannan leirikeskuksessa, use-leirit järjestetään yhteistyössä seurakunnan kanssa. Leireillä ovat mukana myös kaupungin nuorisotyöntekijät, etsivä nuorisotyö sekä Hirsikampuksen henkilökuntaa.

Kerhotoimintaa järjestämme toiveiden mukaan. Heppakerho on ollut viime aikoina hyvin suosittua, ja tälläkin hetkellä alakouluikäisten heppakerho pyörii torstaisin. Nuorisotyöntekijät kuuntelevat herkällä korvalla toiveita vaikkapa ruokailloista. Nuorisotilan keittiö on kävijöiden käytössä ja mikäpä sen mukavampaa kuin kokkailla porukalla maistuvaa ruokaa!

Talvella nuorisotoimi järjestää lasketteluretkiä Syötteelle kuukausittain. Nämä retket ovat olleet vuosien ajan suosittuja ja yleensä paikat varataan nopeasti täyteen. Kesällä järjestämme toimintaa myös pienemmille lapsille lasten päiväleirien merkeissä. Heinä-elokuun vaihteessa ennen koulujen alkua olemme järjestäneet useana vuonna muutaman päivän mittaisen perheretken, johon myös huoltajat ovat olleet tervetulleita. Osallistujat ovat päässeet käymään eri huvipuistoissa ja muissa toivotuissa kohteissa.

Tervetuloa tutustumaan uuteen nuorisotilaan vaikkapa samalla reissulla kun poikkeatte kirjastossa. Esittelemme uutta, hienoa tilaa mielellämme ja kerromme toiminnastamme lisää!

Nuorisopalvelut

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.