Työnhakijoiden terveyspalvelut kuntoon Pudasjärvellä

3.3.2022

Nyt on työttömillä työnhakijoilla hyvä mahdollisuus tarttua oman terveyden ja työkyvyn selvittämiseen. Pudasjärvellä alkaa kokeilu, jossa kehitetään työnhakijoiden terveyspalveluiden toimivuutta.

Työnhakijoiden terveystapaamisten PopUp -tapahtuma järjestetään 15.3.2022 klo 10.00-12.00 Pirtin Kohtaamolla, Varsitie 1. Tapahtuma on avoin kaikille työnhakijoille. Osallistujat voivat osallistua työttömien terveystarkastusten kehittämiseen. Osallistujille tarjotaan maistuva keittolounas.

Kohtaamossa paikan päällä terveydenhoitaja Johanna Jokikokko kertoo terveystapaamisesta ja antaa myös tapaamisaikoja. Työkyvyn ja työllistymisen tuen palveluista neuvoo TE-palveluiden työkykykoordinaattori Marja Hiissa. Monialaisesta palvelukentästä tietoa saa TYP-asiantuntija Arja Lamminkankaalta. Vahvaksi-hankkeen työntekijät Aili Jussila ja Marjo-Riitta Alatalo ovat kuulemassa osallistujia ja keräämässä arvokasta asiakaspalautetta.

Työterveyshoitaja ja lääkäri

Työttömien terveydenhoitaja Johanna Jokikokko ja terveyskeskuslääkäri Henri Pikkuhookana työskentelevät työparina työnhakijoiden terveyden ja työkyvyn edistämiseksi.

Monipalvelupiste Kohtaamoon voi jatkossa tulla hakemaan neuvoa esimerkiksi työkykyyn ja työllistymiseen liittyvissä asioissa. Tapahtumassa on tavattavissa myös Kohtaamo-koordinaattori Tapio Laurila.

– Terveystarkastukseen kuuluu terveydenhoitajan tapaaminen, laboratoriotutkimuksia, terveysmittauksia ja rokotuksia sekä tarvittaessa yleislääkärin vastaanottoaika. Työkyvyn arviointi ja tuki on tärkeä osa palvelua. Tarkastus voi myös auttaa pääsemään esimerkiksi fysioterapeutille, liikuntaneuvojalle tai ammatilliseen kuntoutukseen. Monet hankkeemme asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä käyntiinsä Johannan luona. Se on auttanut asiakkaita sairauksien hoitamisessa ja työkyvyn tunnistamisessa. Lääkärinlausunto ja ohjaus kuntoutukseen voi olla käänteentekevää työllistymisessä, Marjo-Riitta Alatalo Vahvaksi-hankkeesta kertoo.

Terveyden ja työkyvyn selvittäminen on tärkeää myös työttömyyden aikana. Kaikille työnhakijoille on kunnan lakisääteisesti järjestettävä maksuton terveydenhoitajan vastaanotto ja lääkärinkäynti. Terveystapaamisten tarkoituksena on edistää terveydentilaa, hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä. Työkyvystä huolehtiminen helpottaa uudelleen työllistymistä ja työhön palaamista. Varhainen hoitoon ja kuntoutukseen pääsy ehkäisee työkyvyttömyyttä ja sen vuoksi pitkittynyttä työttömyyttä. Jos jokin sairaus tai vamma alentaa työkykyä, se voidaan huomioida työllistymisen suunnitelmassa. Työttömänkin on tärkeää sairastuessaan pyytää ja pitää sairauslomaa. Tällä voidaan todentaa työkyvyttömyyttä ja kuntoutuksen tarvetta.

Lääkärin vastaanotolla

Lääkäri Henri Pikkuhookanan vastaanottohuone on Pirtin alakerrassa.

Vahvaksi – osatyökykyisen työllistäminen -hankkeessa on tuotu esille terveystapaamisen tärkeyttä työnhakijoiden työ- ja toimintakyvyn selvittämisessä. Hankkeen toimesta on lähdetty kehittämään palvelun toimivuutta yhdessä koko Oulunkaaren terveydenhoitajin kanssa. Yhteistyössä esimerkiksi asiakkaiden lomakkeita on uusittu. Työnhakijoiden terveystapaaminen PopUp-tapahtumassa halutaan kuulla käyttäjien mielipiteitä lomakkeista ja toiminnan kehittämisen ideoista. Pudasjärvellä tavoitteena on, että työnhakijat pääsevät tarvittaessa helposti hoitoon ja kuntoutukseen ja jokainen työnhakija käy säännöllisesti vuosittain terveystarkastuksessa.

Vahvaksi-hanke on Pudasjärven kaupungin työllisyyspalveluiden hallinnoima ja 80 % rahoituksesta tulee Euroopan sosiaalirahastosta. Tuloksia toiminnastamme julkaisemme syksyllä 2022.

Lisätietoja

Aili Jussila, projektipäällikkö
Vahvaksi – osatyökykyisten työllistäminen -hanke
aili.jussila@pudasjarvi.fi
p. 040 587 4971

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.