Vastasin kesällä 2019 Meidän Pudasjärvi –kyselyyn ja mitään ei ole tehty. Vai onko sittenkin?

20.5.2020

Kyllä on ja itse asiassa aika paljonkin, kertovat tekninen johtaja Eero Talala, maankäyttöinsinööri Markku Mattinen, yhdyskuntatekniikan päällikkö Pekka Pitkänen ja Hyvän Olon keskuksen projektipäällikön tehtäviin toukokuun 2020 alusta siirtynyt pitkäaikainen kiinteistöpäällikkö Kari Rissanen.

Olemme poimineet tähän niitä asioita, mitä kuntalaiset esittivät kehittämiskohteina kesällä 2019. Vastauksiahan tuli noin 600, joten kaikkeen ei millään pystytä vastaamaan vaan rajat tulevat vastaan talouden kautta. Toiveet ja terveiset eivät suinkaan ole jääneet unholaan vaan niille on tehty suunnitelmaa ja niitä seurataan valtuustoseminaareissa. Tekninen toimi nosti toiveista kolmen kärkeen seuraavat: ympäristö, torialue ja sen kehittäminen sekä Iijoki.

Keskustan alueen kehittäminen

Kyllä. Pudasjärvellä on muutakin kuin keskusta. Keskusta on kuitenkin se paikka, josta kunnan leima tulee. Vuosikymmeniä lähes tulkoon samanlaisena pysynyt keskustan alue on nyt muuttumassa radikaalisti. Voisipa jopa sanoa, että se päivittyy tälle vuosituhannelle. Ennen kuin töihin on päästy, sitä on edeltänyt yleiskaavan ja keskusten kaavamuutos. Yleensäkin asiaan kuin asiaan tulee kaupungin puolelta tehdä näkymätön valmistelutyö. Kuntalaiselle se ei näy ja saattaa tuntua, että mikään ei etene. Mutta kun työt aloitetaan, niin ne aloitetaankin sitten yleensä rytinällä.

Uusia hirsirakennuksia kohoaa kuin sieniä sateella

Keskustassa S- ja M-marketin vierestä on purettu vanhat rakennukset ja niiden tilalle on tulossa kaksi nelikerroksista hirsikerrostaloa Pudasjärven Vuokratalojen rakennuttamana. Lisäksi torin kupeeseen aletaan rakentaa niin ikään hirsistä erityisryhmien asuintaloa, johon ARA on myöntänyt rahoitusta.

Lisäksi Pudasjärven kaupunki rakennuttaa Varsitien varteen Paavalin pysäköintialueen. Se palvelee keskustan paikotusta laajemmin.

Rajamaan ranta

Rajamaan ranta on keskustan helmi, joka on vähän piilossa. Onneksi kuntalaiset ovat kuitenkin löytäneet sen oivana lähiliikunta- ja oleskelupaikkana. Alueen käytettävyyttä on parannettu tuomalla alueelle lisää sähköä, tasanne ja wc-tila. Lisäksi on hankittu siirrettävä wc eri tapahtumiin.

Torin alue

Torialueella on jo pitkät perinteet. Kurenalan kyläyhdistys on viime vuosina saanut torin elämään oman toimintansa kautta. Tänä kesänä jää vielä koronavirusepidemian vuoksi nähtäväksi, että saadaanko kioskitoimintaa ja peräkärrykirppiksiä pidettyä. Kerttu ja Hannu lähettävät kuitenkin kaikille rakkaita terveisiä.

Torin laidalle rakennettava erityisryhmien asuintalo tulee pienentämään torialuetta rakentamisen ajan.

Koronavirusepidemian vuoksi Pudasjärven yrittäjät ovat joutuneet perumaan perinteiset markkinat.

Hyvän olon keskus

Pudasjärveläisten uudeksi keskeiseksi asiointipaikaksi tulee muodostumaan nyt rakenteilla oleva Hyvän olon keskus. Mittakaavaltaan massiivinen rakennus tuo monta toimijaa yhteen ja asiakaskuntaa tulee olemaan vauvasta vaariin.

Hyvän olon keskuksen taidehankintoihin on menossa haku. Näin ollen hirren lisäksi olemme saamassa myös muuta ihasteltavaa. Taide jakaa aina mielipiteitä, mutta sen tarkoitushan on saada katsojassa aikaan reaktio. 

Puikkarin remontti

Virkistysuimala Puikkari saatiin pitkäksi venyneen remontin jälkeen käyttöön helmikuussa. Käyttäjiä olikin ruuhkaksi asti. Valitettavasti koronavirusepidemian vuoksi tila jouduttiin sulkemaan, mutta kesäkuussa päästään taas uimaan ja kuntosalille.

Tieyhteydet keskustaan

Tieyhteydet keskustaan päivittyvät totaalisesti. Oulu-Kuusamontielle tulee kauan kaivattu kiertoliittymä ja kulku keskustaan tulee tapahtumaan rakennettavan kiertoliittymän kautta. Kevyenliikenteen osalta tilanne paranee keskustan alueella huomattavasti uusien väylien ja alikulkusiltojen ansiosta. Tulevaisuudessa keskustasta voidaan poistua Kuusamon suuntaan yksisuuntaiseksi muuttuvaa Koillisväylää pitkin.

Matonpesupaikka muuttaa

Väliaikaista matonpesupaikkaa selvitetään ja todennäköisin sijoituspaikka on näillä näkymin Rimminkangas. Siirto tehdään tänä vuonna.

Sivukylien keskukset

Sivukylillä yhdistysten rooli nousee esille erilaisten tempausten muodossa. On tehty raivaustalkoita ja roskien keräystä nuotiokahvi ja –makkara palkalla. Pudasjärvi on niin laaja pitäjä, että kaupungin toimesta kaikille alueille ei mitenkään voida kaikkia toimenpiteitä ylettää, vaikka halua olisi. Vastaan tulevat talous ja resurssit.

Siistitään ja koristellaan

Raivausryhmä tulee taas

Jo perinteeksi muodostunut sulan ajan raivausryhmä on taas aloittanut työt ja tekee siistimistöitä kaupungin alueilla. Kaikki alueet eivät suinkaan ole kaupungin vaan hoitoa kaipaavilla alueilla on useita eri omistajia. Kaupunki voi vain kehottaa alueen omistajaa siistimään aluetta. Paljon on omillakin alueilla tekemistä. Mikäli kuntalaisilla on halua ehdottaa jotain raivattavaa aluetta, niin kannattaa olla yhteydessä teknisen toimen maankäyttöinsinööriin. 

Roskat pois yhteisöllisesti

Tiealueet kuuluvat Destian tai yksityistiekuntien hoitoalueeseen ja niiden siivoamiseen tekijällä tulee olla tieturva 1 kortti. Oman ympäristön siistimistä voi tehdä omalla riskillä. Kaupungilla on yleisten alueiden hoitosopimukset Kiinteistöhuolto Riekin kanssa. Riekki on luvannut kerätä sovituille pisteille viedyt roskat pois. Tekninen toimi tulee informoimaan erikseen kesäkuun aikana tehtävästä omatoimisesta siivouskampanjasta ja paikoista, joihin keräysjätettä voi viedä. Nyt tehtävä kokeilu toimii ponnahduslautana tulevien kesien vastaavalle tempaukselle. Sovituille keruujätteille ei siis tule viedä mitään muuta kuten esimerkiksi vanhoja hetekoita tai saunankiukaita. Juuri näiden vuoksi kaupunki ei ole toviin järjestänyt siivoustempauksia.

Puutarhajätteet – Miten niiden kanssa toimitaan?

Kiinteistön omistajan vastuulla on toimittaa tontilla tulevat jätteet niille kuluviin keräyspisteisiin. Jos kompostia ei ole, niin jätteenkeräysasemalle voi viedä puutarhajätettä seuraavina ajankohtina:

  • pe 22.05.2020 klo 12-18
  • la 23.05.2020 klo 10-16
  • pe 12.06.2020 klo 12-18
  • la 13.06.2020 klo 10-16

Vieraslajikkeet eli kurttulehtiruusu ja lupiini tulee hävittää sekajätteen seassa. Oksat tulee pieniä ja multapaakut poistaa. Jos ainesta on paljon, niin kannattaa kierrättää ne pikkuhiljaa sekajätekeräykseen.  Kiertokaari vie ne polttolaitokselle Ouluun, jolloin ne eivät enää pääse leviämään luonnossa. Kaupunki suunnittelee erikseen vieraslajeille keräyspaikkaa, josta ne sitten voisi erikseen polttaa kaupungin lämpölaitoksessa.

Mitä kiinteistön omistajan vastuulle kuuluu?

Kiinteistön omistaja vastaa puhtaanapidosta tontin rajasta aina tien puoleen väliin saakka olevasta alueesta. Jos alue on epäsiisti, niin se antaa kiinteistöstäkin epämiellyttävän kuvan, vaikka tontti olisi muutoin siisti.

Laittomia jätepisteitä poistettu ja siistitty

Kunnan alueelta on kaupungin toimesta poistettu ja sitten siistitty ympäristön kannalta laittomia jätepisteitä.

Kesäkukkia tulee taas keskustaan

Teknisen toimen puolelta on tilattu kesäkukkaistutukset ja ruukut alueiden ylläpitourakoitsijalta Kiinteistöhuolto Riekki Oy:ltä.

Pienten vesiosuuskuntien varautumista parannetaan

Pudasjärvellä on tosi hyvä juomavesi. Jotta näin olisi jatkossakin, niin pienten vesiosuuskuntien varautumista on lähdetty päivittämään ajan tasalle ELY:n rahoittaman valtionpäätösavustuksen avulla.

Tiet puhututtavat aina

Kuntien tielautakunnat ovat lakanneet 1.1.2019. Kaupunki on perustanut tietyöryhmän keväällä 2019, joka on aloittanut selvittämään yksityistie käytäntöjä sekä yksityisteille myönnettävien avustusten perusteita.  Työryhmän tehtävänä on mm. tieavustusperusteiden päivittäminen, tulevan tiestön hoitourakkaan liittyvien asioiden valmistelu (palvelutason laajuus, kilpailutuskriteerit) ja osallistavan budjetoinnin käyttömahdollisuuksien tarkastelu.

Syötteen matkailukeskuksen liikenneympäristöäkin kehitetään

Pohjanmaan liiton EAKR-rahoitteisella tuella Syötteen matkailukeskuksen liikenneympäristö on mennyt uusiksi. Myös sinne on rakennettu liikenneympyrä ja alueen parkkipaikka on laitettu uusiksi. Talvella käyttöön otettu upea Lumiareena on myös hirrestä tehty. Viereen yrittäjän rakennuttama Kide-hotelli on upea jatke Lumiareenalle. Alueen ilme on päivittynyt ja tämän kesän aikana on vuorossa ulkotyöt ja alueen siistiminen.

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.