Yhteisöllisyysuutiset 2023

20.11.2023

Katsaus Pudasjärven kaupungin yhteisölliseen ja osallistavaan toimintaan vuoden 2023 aikana.

Kansalaisopisto

Kansalaisopiston Kevätpäiväntasauksen musiikkia kirjastossa -tapahtuma järjestettiin 20.3.2023 Hyvän olon keskus Pirtissä. Tilaisuudessa esiintyi Keijo Piiraisen lauluoppilaita, musiikin vastuuopettaja Johanna Kilpijärven sello-oppilaita ja kamariyhtye. Keijo Piirainen säesti musiikkituokion esiintyjiä. Paikalla oli mukavasti yleisöä ja musiikkia kuunnellessa oli mahdollista nauttia Pirtti Cafeen herkullisia antimia.

Tiistaina 4.4.2023 avattiin kansalaisopiston kevätnäyttely juhlallisin menoin suuren avajaistapahtuman myötä. Hyvän olon keskus Pirtin Kurkisalissa esiintyi liuta kansalaisopiston kurssilaisia. Tanssiopettaja Iida Lehkosen lasten baletti – ja showtanssikurssilaiset esittivät omat ohjelmansa, lisäksi aikuisten balettikurssilainen Jennifer Suoperä esitti soolo numeron. Kaarina Nevanperän lasten ja nuorten teatteri-ilmaisukurssilaiset esittivät upeissa asuissaan Karvakasa sekoilee -nimisen esityksen. Tilaisuudessa pitivät puheen kansalaisopiston apulaisrehtori Pasi Kemppainen ja rehtori Juha Holappa. Lisäksi kuultiin pianomusiikkia, Eläkeliiton laulupiirin esitykset, tango sikermä Aira Siuruainen-Kalliolan oppilaiden esittämänä ja Vanhan musiikin orkesteri 2 -kurssilaisten upeita tulkintoja. Väkeä oli paikalla koko salin täydeltä ja tilaisuuden lopuksi nautittiin iltakahvit.

Kansalaisopiston opiskelijatöiden kevätnäyttely Taidekamarin ja kirjaston näyttelyseinällä oli avoinna yleisölle kuukauden ajan.

Heti avajaistapahtumaa seuraavana päivänä harmonikkaopettajamme Timo Pesiö oppilaineen esiintyi Pirtin Kurkisalissa. Lavalla nähtiin myös tanssia, kun Jari Norkolan paritanssikurssilaiset tanssivat musiikin tahtiin.

Huhtikuussa järjestettiin oppilaskonsertti myös Pudasjärven kirkossa (16.4.). Ohjelmassa oli valtava kattaus pudasjärvistä osaamista ja konsertin aikana kuultiin lukuisia laulu-, piano- ja viuluesityksiä. Tilaisuuteen oli vapaa pääsy ja yleisöä olikin paikalla ilahduttavan runsaasti.

Taiteen perusopetuksen oppilaat Azra Gör ja Ronja Kokko soittivat pianoa kirjastopäivässä 11.5.2023 Pirtin Kurkisalissa.

Hyvän olon keskus Pirtissä järjestetyissä kaupungin Pirtti-päivässä 25.8. ja Voimaa vanhuuteen -messuilla 5.10. kansalaisopistolla oli oma esittelypiste Pirtin aulassa, jossa kaikki halukkaat saattoivat saada tietoa kansalaisopiston toiminnasta, kysyä kursseista ja esittää ideoitaan uusiksi kursseiksi.

Vanhusten viikolla 3.10. kirjastossa oli tarjolla opastusta älypuhelimen käyttöön yhteistyössä kirjaston kanssa. Neuvojana oli kansalaisopiston tietotekniikka-asiantuntija Mika Suoperä. Mika opasti myös kansalaisopiston kursseille ilmoittautumiseen sekä neuvoi muissakin tietotekniikan käytön kysymyksissä.

Lokakuussa kansalaisopiston väkeä oli mukana Voimaa vanhuuteen -messuilla 5.10.2023 Pirtin Kurkisalissa tapahtuman loppukevennyksenä: Jyrki Perttu (kitara), Arja Panuma (piano) ja musiikin vastuuopettaja Johanna Kilpijärvi (sello) säestivät yhteislaulua. Muutama päivä myöhemmin 9.10. Kurkisalissa järjestettiin varsinainen yhteislaulutilaisuus, jossa laulattamassa olivat Keijo Piirainen (piano) ja Johanna Kilpijärvi (sello).

Kansalaisopiston tulevia tapahtumia:

Joulumusiikkia kirjastossa 4.12. klo 15.30 ja 12.12. klo 15.30 sekä joulukonsertti seurakuntatalolla 8.12. klo 18.30. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Kirjasto

Kirjaston toimintavuoden voi kiteyttää kolmeen teemaan: kirjaston arki, kirjaston yhteistyö muiden toimijoiden kanssa sekä kirjaston hanke.

Arki on lähtenyt rullaamaan ja kaikki perustoiminnot sujuvat jo rutiinilla. Aukioloaikoja on muokattu hieman. Kirjasto aukeaa jo klo 9, joten pystymme palvelemaan aamuasiakkaita paremmin.

Erityisen mukavaa on ollut yhteistyö muiden Pirtin toimijoiden eli nuorisotoimen, kulttuuritoimen sekä kansalaisopiston kanssa. Olemme mm. saaneet yhteisen elokuvalisenssin, joten voimme yhdessä tai erikseen näyttää elokuvia Pirtissä. Tapahtumia järjestetään yhdessä ja kansalaisopiston kanssa on yhteisiä kursseja. Meillä on myös kehitteillä uusia ideoita yhteisestä toiminnasta.

Isona ponnistuksena on kirjaston hanke ”Kirjastoseikkailu – Aktiiviseksi kirjaston käyttäjäksi toiminnallisin ja tutkivin menetelmin”. Hankkeeseen on saatu AVI:ltä merkittävä summa, jonka avulla olemme pystyneet palkkaamaan hanketyöntekijän. Hankkeen keskeisin tavoite on saada 0 – 3 -luokkalaiset tutustumaan kirjastoon ja sen tarjoamiin palveluihin sekä tietysti saamaan heidät aktiivisiksi asiakkaiksi. Hanketta tukee myös tämän syksyn Pudis lukee! -kampanja, joka on tarkoitettu kaikille 0-9 -luokkien ja lukion oppilaille sekä koulujen henkilökunnalle.

Kulttuuri

Vuoden 2023 tapahtumat starttasi Vauhko Varsa Kurkisalissa kaikille avoimessa konsertissa, konserttiin kokoontui mukavasti väkeä paikalle. Keväällä kokeiltiin myös jotain uutta, nimittäin saatiin Lumo Companyn nykysirkusteos Fineline-esityksestä pop-up maistiainen Pudasjärvelle Kurkisaliin! Konsertteja on järjestetty kevään aikana Kurkisalissa: esiintymässä on käynyt mm. Lapin Kamariorkesteri ja harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen.

Toukokuussa järjestettiin yhteistyössä Paavo Tolosen säätiön kanssa Vain hyviä syitä taiteelle -seminaari, jossa pääpuhujana oli Juha T. Hakala. Seminaarin teemana oli kuvataidekasvatus ja luova-ajattelu. Teeman pohjalta Taidekamariin oli koottu Hirsikampuksen kuvataideoppilaiden töistä varsin kattava näyttely. 

Kesällä tapahtumat painottuivat kotiseutumuseolle. Kesäkuun puolella Kiertävä Lastenkulttuurikeskus Kattila toi museon pihamaalle koko perheen Pörriäiskonsertin. Nuorisotoimen kesäkerholaiset oli kutsuttu myös museolle viettämään museopäivää ja osallistumaan konserttiin.

Perinteinen kotiseutuviikko järjestettiin heinäkuun lopulla. Viikon aikana mm. keitettiin punamultamaalia, oli Teatteri Tien lastenteatteri esitys, vietettiin perinteistä koko perheen leivontapäivää, Vauhko Varsa musisoi metsämuseolla ja kierrettiin pariin otteeseen `Nynäsin Annan historiapolku´, eli kävellen tutustuttiin Pietarilan ja Lakarin alueiden historiallisiin taloihin. Kotiseutuviikon päätti perinteinen kotiseutujuhla, joka jouduttiin poikkeuksellisesti siirtämään kirkkoon sateen vuoksi.

Museolla järjestettiin myös Finnhits -yhteislauluiltoja Markku Kemppaisen johdolla pariin otteeseen ja kokeiltiin myös muutaman kerran Museojumppahetkiä, joita tuli vetämään Malle Haas!

Heinäkuussa torille kokoonnuttiin musiikin ja toritapahtumien merkeissä, torilla esiintyi Iin Laulupelimannit, Kalevi Vattula, Vauhko Varsa sekä Suopunki.

Elokuun Pirttipäivänä oli taiteilijatapaaminen Sampo Kaikkosen kanssa Taidekamarissa.

Syyskuussa Topi Mikkola tuli esittämään Annikki Kariniemestä monologiteoksen/näyttämömuotokuvan Lapin punaiset hanget. Pudasjärvi oli mukana myös Kulttuurikenno-hankkeessa, jonka taidetyöpajat pidettiin syksyllä Rajamaanrannassa/nuorisotiloilla. Kiertävä Lastenkulttuurikeskus Kattila kävi pitämässä konsertteja ja työpajoja päiväkodeissa, sekä Kurenkartanossa.

Vanhustenviikolla sotakamreeni Raimo Salo esitti Kurkisalissa kaksi tuottamaansa dokumenttielokuvaa: Sotalotta ja Kämppäemäntä. Tapahtuman kävijämäärä oli positiivinen yllätys, lähes 100 kävijää!

Loppuvuodelle on ainakin vielä luvassa Janne Nevalan Kuus kirjaa, kuus laulua esitys kirjastossa, tapahtuman järjestää kansalaisopisto, kirjasto ja kulttuuripalvelut.

Taidekamari on ollut koko vuoden aktiivisessa käytössä ja näyttelyt vaihtuvat pääosin kuukauden välein. Avajaisiakin on päästy viettämään osassa näyttelyissä. Muutamia taiteilijatapaamisia on myös järjestetty, jotka ovat osoittautuneet suosituiksi. Kävijöitä Taidekamarissa on ollut reilut 2700 tähän mennessä. Vielä on kaksi näyttelyä tälle vuodelle luvassa.

Elokuvia on järjestetty Pohjantähdessä 14 kertaa tämän vuoden aikana, elokuvat on tullut esittämään Movie Company Alatalo. Kävijöitä on ollut elokuvissa vaihtelevasti, mutta pääosin porukkaa on ollut hyvin liikkeellä ja elokuvat ovat kiinnostaneet kuntalaisia.

Liikunta

Pudasjärven osallistuminen Voimaa Vanhuuteen -mentorointiohjelmaan jatkuu, tavoitteena on edistää ikäihmisten liikuntakykyä ja itsenäistä selviytymistä liikunnan avulla. Poikkisektorinen työryhmä on järjestänyt ikäihmisille erilaisia tapahtumia (esim. vanhusten viikko ja ystävänpäivä runsaan ohjelman kera). Ulkoiluystävätoiminta tarjoaa ikäihmisille turvallista ulkoiluseuraa. Pudasjärven kaupunki osallistui myös Voimaa Vanhuuteen liittyvään tutkimukseen keväällä 2023. Siihen liittyi uuden senioreiden tuolijumppa-ryhmän luominen, joka kokoontuu edelleen säännöllisesti maanantaisin vanhustentalojen kerhohuoneessa. Liikuntatoimi ja Puikkari tarjoavat eläkeläisille hyvinvointipasseja sekä siihen liittyviä hyvinvointipassijumppia kaksi kertaa viikossa. Hyvinvointipassilla pääse rajattomasti omatoimiseen liikuntaan uimahalliin sekä kuntosalille. Liikuntatoimi järjestää erityisryhmille jumppia, Perhepeuhula-toimintaa sekä kunnossa kaiken ikää lentopallo-vuoroja. Elintapaohjaus on jatkunut yksilöohjauksena. Kaksi kertaa vuodessa halukkaat pääsevät kehonkoostumus-mittauksiin. Liikennepuisto-toiminnan lisäksi liikuntatoimi kokeili kesäaikana puisto- sekä museojumppia. Liikuntatoimi järjestää koululaisille kaupunginmestaruuskisoja seuraavissa lajeissa: yleisurheilu, hiihto, salibandy. Koululaiset osallistuivat liikennepäivälle 27.6, jossa olivat mukana palomiehet sekä ensiaputyöntekijät. Liikuntatoimi osallistuu järjestöjen tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan sekä käy kylävierailuilla sivukylissä (Hetekylä, Korpinen, Jonku).

Puikkarin pitkän ilmastointiremontin jälkeen asiakkaat ovat taas löytäneet Puikkarin ja innostuksen vesiliikunnan pariin. Myös ulkopaikkakuntalaiset käyttävät uimahallia sekä kuntosalia kiitettävästi. Koululaisten syyslomaviikolla järjestettiin vesitrampoliinipäivä. Puikkarissa hyödynnetään uintijaoston hankkimaa vesitrampoliinia muutaman kerran vuodessa lomaviikkojen aikana. Lapset odottavat uutta ponnahduslautaa innokkaasti ja toivovat, että pääsisivät nauttimaan siitä mahdollisimman pian. Liikuntatoimen ja Puikkarin henkilökunta järjestivät yhdessä aikuisille todella suositun vesijumppamaratonin. Puikkarin uinnin valvojat ohjaavat vesijumpat tiistai- ja torstaiaamuisin, tiistaisin on myös erityisjärjestöjen vesijumppa sekö iltapäivän vesijumppa. Lauantaisin vauvat pääsevät uimaan-sukeltamaan vanhempien seurassa.

Kaikki alakoulun oppilaat käyvät uinnin opetuksessa kuusi kertaa vuodessa (0 – 6 lk). Uinnin opetusta tarjotaan myös Ranuan koulujen oppilaille.

Nuorisotoiminta

Tammikuussa nuorisolle esiteltiin mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan yhteistyössä Pikku-Syötteen nuorisokeskuksen kanssa. Nuoret pystyivät esittämään kysymyksiä aiheeseen liittyen ja oli vapaita paikkoja muutamiin valmiisiin ryhmiinkin. Talvella Hirsikampus järjesti ensimmäiset Ammattipäivät Hirsikampuksen yläkoululaisille ja lukiolaisille. Siellä oli eri kaupungin yksiköistä ja muista paikoista ihmisiä esittelemässä ja kertomassa työstään. Nuorisotyöntekijät olivat myös paikalla. Alkuvuodesta teimme pikaisen kyselyn hiihtoloma toiminto toiveista lapsille ja nuorille. Vastausten perusteella suunnittelimme hiihtoloman ja osan ideoista toteutimme kesän toiminnoissa.

Lapset ja nuoret ovat toivoneet välillä erilaisia turnauksia. Olemme pitäneet jo biljardi ja pöytätennisturnaukset ja vielä on tulossa yksi turnaus.

Välillä tytöt ovat kyselleet voisiko nuorisotilalla pitää tyttöjen iltaa ja nyt syksyllä päätettiin sellainen järjestää. Muutamalle nuorelle oli myös mahdollisuus osallistua halutessaan illan suunnitteluun ja valmisteluihin. Kirjaston kanssa järjestetään yhdessä Pehmojen yö-tapahtuma, siihen kyseltiin muutama nuoria mukaan kuvaamaan iltaan. Saimme innokkaita nuoria nopsaan. Liikenneturvallisuustyöryhmässä nuorisotoimi otti hoitaakseen kaupungin yhteisen Heijastinpuun. Kirjasto osallistui mukaan Heijastinpuun hoitoon lisäämällä heijastimia puuhun. Lapset osallistuivat myös puuhun laittamalla heijastimia ripustus valmiiksi.

Nuorisovaltuusto alkoi talvella suunnittelemaan Pudasjärven lapsille ja nuorille kyselyä. Nuorisovaltuusto halusi tietää, mitä lapset ja nuoret ajattelevat muun muassa asuinalueista, kouluruuasta ja onko harrastuksia. Keväällä Lakarin koulu ja sivukylien koulut käytiin kiertämässä nuorisovaltuuston edustajien kanssa. Hirsikampus ja OSAO eivät ehtineet vastata, mutta syksyllä heille lähetettiin uusi kyselymahdollisuus.

Pitkin vuotta nuorisotoimi on osallistunut Perheen parhaaksi-hankkeeseen, joka on nyt käynnissä toista vuotta. Se on Pudasjärven seurakunnan hallinnoima ja siinä tehdään yhteistyö Pohteen, seurakunnan ja Pudasjärven kaupungin kesken. Tavoitteena on edistää perheiden hyvinvointia. Nuorisotoimi on osallistunut retkiin ja tapahtumiin pitkin vuotta.

Tekninen ja ympäristötoiminta

Osallistavan budjetoinnin äänestyksen voitti Rajamaanrannan Kuntoportaat. Kuntalaisten ja vanhus- ja vammaisneuvoston taholta toivottiin, että portaat palvelisivat erityisesti senioreita ja erityisryhmiä. Kustannusten noustua päädyttiin hakemaan hankerahoitusta Oulun Seudun Leaderilta. Asiaa ovat valmisteltu kaupungin puolelta yhteistyössä teknisen ja hallinnon yhteistyössä. Leaderin hallitus näytti hankkeelle vihreää valoa. Valtakunnallinen Hyrrä-järjestelmä on vielä osin keskeneräinen ja tästä syystä joudumme odottamaan vielä virallista päätöstä ELY:ltä. Portaat on tarkoitus rakentaa alku kesästä 2024. Ne ovat hyvä lisä sulan maan ajan harrastemahdollisuuksiin suositussa lähiliikuntapuistossa.

Lisäksi on tehty seuraavat kuntalaiskyselyt: Tuulivoimaohjelma tammikuussa, Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen toukokuussa ja Viherpalveluohjelma kesäkuussa. Lisäksi Viherpalveluohjelmasta pidettiin myös kuntalaistilaisuus. Yksityisteiden aktivointihankkeessa pidettiin 20 koulutustilaisuutta. 

Hallintotoiminta

Kehittämis- ja toimintatukia on jaettu loppu keväästä 130 000 € eri toimijoille. Tuella tehdään ympäri Pudasjärveä hyvin erilaisia toimintoja, jotka elävöittävät niin Kurenalaa kuin kyliäkin. Tuen saajina ovat olleet rekisteröityneet yhdistykset, rekisteröimättömät ryhmät ja yksityiset henkilöt. 

Yhteisövaliokunnan ohjauksessa loppu vuoden aikana tullaan uudistamaan kehittämis- ja toimintatukien mallia yhteisölliseksi avustukseksi. Myös osallistavan budjetoinnin mallia tullaan päivittämään.   

Kaupungin palvelusuunnittelija toimii kylien ja eri yhdistysten yhteyshenkilönä. Näin tietoa saadaan jaettua molempiin suuntiin. Kylät ovat valmistelleet tänä vuonna kyläturvallisuus suunnitelmaa sekä 3-vuotista kyläsuunnitelmaa yhtenäisillä pohjilla.  www.jarjenaarella.fi/kylat -sivustolta pääset näkemään kylien esittelyt ja myös antamaan palautetta kylätoimijoille. Löydätpä sieltä joidenkin kylien perinnereseptejäkin.

Heinäkuussa Pudasjärven markkinoilla osa kylistä oli mukana kaupungin osastolla. Siuruan kylähaaste maailman pisimmän villasukan kutomisesta oli suosittu piste. Nähtiinpä paikalla myös polttariporukka kutomassa sukkaa naurusuin. 

Kaikille yhdistystoimijoille avoin Kyläneuvosto on kokoontunut vuoden aikana maalis-, kesä- ja syyskuussa. Marraskuussa pidettiin Oulun Seudun Leaderin rahoitusilta Pohjantähdessä.

Yhdistystoimijat voivat käyttää Pudasjärven kaupungin sovittuja tiloja maksutta. Tilat ja niiden varausohjeet ja säännöt löytyvät kaupungin nettisivulta osoitteesta https://www.pudasjarvi.fi/vuokrattavat-ja-lainattavat-tilat/.

Elokuun Pirttipäivässä oli noin 800 kävijää nauttimassa ilmaiset nisukahvit ja katsomassa huikeita esityksiä Kurkisalissa. Päivässä oli mukana myös viranhaltijoita ja valtuutettuja sekä vanhus- ja vammaisneuvoston sekä Pudasjärven seurakunnan edustajat juttelemassa kuntalaisten kanssa. Kuntalaisilla oli mahdollisuus osallistua myös Talouden tasapainotukseen liittyvään kuntalaiskyselyyn.  

Kaupungin järjestöyhdyshenkilö on koonnut ruoka-aputyöryhmän. Loppuvuodesta SPR tulee jakamaan yhteistyökumppaniensa kaupungin, Pudasjärven Seurakunnan ja Pohteen sosiaalitoiminnan avustuksella maksukortteja avun tarpeessa oleville. Aikanaan jaettiin EU-ruokakasseja, mutta niiden loputtua tilalle on nyt tulossa 40 euron arvoiset maksukortit. Korttia annettaessa kuullaan vastaanottajaa ja annetaan lisätietoa asiakasta askarruttavissa asioissa. Kaupunki tarjoaa tilat ja SPR hoitaa tiedotuksen asiasta. Tässä katsauksessa oli kaupungin toimia. Näiden lisäksi vuoden aikan on ollut lukematon määrä erilaisia osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukevia toimia eri yhdistystoimijoiden taholta. Pudasjärven alueen tulevat tapahtumat näkee osoitteessa https://www.pudasjarvi.fi/tapahtumat/. Kenellä tahansa on mahdollisuus ilmoittaa oma tapahtumansa osoitteessa https://www.pudasjarvi.fi/yhteystiedot-ja-asiointi/palaute/tapahtumailmoitus/.

Last modified: 20.11.2023

Comments are closed.