Kymmenen vuotta tukevasti elämänmenoa

3.2.2021

Tähän ajanjaksoon mahtuu mittava määrä yksilöllisiä herkullisia ja välillä kimuranttisiakin tapahtumia ja tapauksia. Kun vuosikymmen sitten sain kutsun ottaa vastaan Karhupajan yksilövalmentajan tehtävien määräaikainen hoitaminen, en kuvitellutkaan pestin muodostuvan taipaleeksi kohti pitempää vapaata työelämästä. Työtaival on ollut monessa mielessä tukevaa. Yksilövalmentajan tehtävän tärkeimpiä tavoitteita on nuoren tukeminen ja rinnalla vaeltaminen. Aina on etsitty yhdessä nuoren kanssa positiivista ratkaisua kaikkiin mahdollisiin elämän eteen tuomiin mutkiin ja solmuihin. Tukevia ovat olleet myös lukemattomat ilon ja riemastuksen hetket, joihin nuoren ponnistelu yksilö- ja työvalmennuksen kannattelemana on kuljettanut. Reilun kymmenen vuoden aikana sain olla satojen nuorten ja joskus aikuisempienkin ihmisten elämän kuvioissa mukana kuunnellen ja kannustaen. Yhdessä päästiin nuorelle asetettuihin tavoitteisiin joko vauhdikkaasti tai pitemmällä aika- ja toimintamallilla.

Karhupajalla on juhlittu yhdessä nuorten ylioppilaaksi ja ammatteihin valmistautumisia, työpaikkojen saamisia, koulutuksiin pääsemisiä, elämisen tapojen ja elämänhallinnan löytymisiä sekä monia muita tärkeitä nuorten onnistumisia. Kaikki tämä on tapahtunut nuoren omalla voimalla ja tekemisellä, joita ovat vahvistaneet meidän valmentajien lisäksi ansiokkaasti kuntamme oppilaitosten, yrittäjien ja moniammatillisen työntekijöiden joukko. Nuori on saanut näppärästi kokemuksen ja uskon yhdessä yrittämisen ja tekemisen tulokselliseen voimaan. Yksilövalmentajana sain nuorilta arvokkaan mahdollisuuden oppia nykynuorten arvoja, asenteita, toimintamalleja perusteluineen, teknisiä taitoja, kärsivällisyyden kestävyyttä, hyväksyntää, yllättäviä ilon pirskahduksia ja tärkeää hurttia huumoria. Yhtenä esimerkkinä huumorista, koskettavasta ihmistuntemuksesta ja villistä palautteesta ovat nuorilta läksiäislahjakseni saamani upea huovutettu Kissa ja taulu, jossa on teksti: ”Kissa on täysin vaaraton, mutta varokaa emäntää”.

Yksilövalmennustyö nuorten kanssa ja heidän hyväkseen on ollut näköaloja laajentavaa, mielenkiintoista ja monipuolista kokemusta kasvattavaa sekä mainiota henkistä rikkautta tuottavaa. Jokainen nuori on jättänyt oman persoonallisen tunne- ja muistijäljen yksilövalmentajan sisimpään. Hyvällä omallatunnolla voin todeta, että lähes joka päivä on nuorilta napsahtanut jokin pieni tai suurempi kiitoksen aihe elonkoriini.

Suurella sydämellä, lämmöllä ja kunnioituksella haluan aidosti kiittää valmentautujanuoria ja -aikuisia, työkavereita, yhteistyökumppaneita ja Karhupajan toiminnan edesauttajia  työvuosistani hienossa työpaikassa.

Kuvassa työllisyyspäällikkö Irina Hallikainen ilostuttaa yksilövalmentaja Sointu Veivoa läksiäislahjoilla.

Sointu Veivo
Karhupajan ex-yksilövalmentaja

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.