Kirjaston käyttö ja maksut

Sivun sisältö

Käyttöoikeus

Kirjastoa voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat käyttösääntöjä.

Lainaamiseen, uusimiseen ja varaamiseen tarvitaan kirjastokortti, jonka saa kirjaston palvelupisteestä ilmoittamalla kirjaston pyytämät tiedot ja todistamalla henkilöllisyytensä. Henkilö- ja yhteystietojen muutoksista on ilmoitettava viipymättä kirjastoon. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus.

Ilmoittautumislomakkeen voit tulostaa ja täyttää etukäteen,  lomake löytyy tästä.

Kirjastokorttiin on liitettävä PIN-koodi esimerkiksi verkkopalveluiden ja omatoimikirjaston käyttöä varten. PIN-koodin saa henkilökohtaisesti kirjaston palvelutiskiltä tai verkkokirjaston ”Unohditko PIN-koodisi?”-linkistä, jos asiakastietoihin on tallennettu sähköpostiosoite.

Asiakas on vastuussa kirjastokortistaan ja sillä lainatusta aineistosta sekä käyttäjätunnuksen ja PIN-koodin käytöstä, mutta huoltaja vastaa alle 18-vuotiaan lainoista. Asiakas menettää lainausoikeutensa kaikissa OUTI-kirjastoissa, jos hän jättää lainat palauttamatta tai maksut maksamatta. Kielto on voimassa, kunnes asiakas on palauttanut aineiston ja suorittanut maksut.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Kirjastokortti on oltava aina mukana lainattaessa. Sama kirjastokortti käy kaikissa OUTI-kirjastoissa.

Lainan voi uusia asioimalla kirjastossa paikan päällä, puhelimitse tai OUTI-verkkokirjastossa. Lainat voi lyhytlainoja lukuun ottamatta uusia, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia enintään viisi kertaa.

Lainat voi palauttaa maksutta kaikkiin OUTI-kirjastojen palvelupaikkoihin esineitä lukuun ottamatta. Laina-aika päättyy eräpäivänä silloin, kun kirjasto suljetaan. Kirjaston ollessa kiinni lainat voi palauttaa myös kirjaston palautusluukkuun, jolloin ne merkitään palautetuiksi kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Asiakas on itse vastuussa palautusluukkuun palauttamastaan aineistosta.

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään päiväkohtainen myöhästymismaksu (ks. Maksut). Myöhästymismaksu menee myös kirjaston kiinniolopäiviltä. Palautuskehotukset lähetetään 7 ja 35 vuorokautta eräpäivän jälkeen sähköpostilla tai kirjeenä. Mikäli aineistoa ei vieläkään palauteta, lähetetään aineistosta lasku. Hoitamaton lasku siirretään perintään, jolloin aineiston lisäksi laskutetaan myös perintäkulut.

Varaaminen

Asiakas voi tehdä varauksia kaikkien OUTI-kirjastojen aineistosta. Aineiston varaaminen on maksutonta. Noutamattomasta varauksesta peritään kuitenkin 1 €.

Kaukolainaus

Mikäli tiettyä aineistoa ei ole saatavana tai varattavissa missään OUTI-kirjastossa, se voidaan tilata asiakkaalle kaukolainaksi muista kirjastoista. Kaukolainoista peritään maksu (1 € + mahdolliset lähettäjäkirjaston perimät maksut). Kaukolainoja tilattaessa noudatetaan valtakunnallisia kaukopalvelusääntöjä ja lainan antavan kirjaston laina-aikoja.

Maksut

 • Myöhästymismaksu 0,30 € / pv / nide
  • lyhytlainat 0,40 € / pv / nide
  • korkeintaan 6,00 € / nide
 • Palautuskehoitukset
  • 1. palautuskehoitus 1,50 €
  • 2. palautuskehotus 3,00 €;
 • Lainauskiellon maksuraja 12,00 €
 • Noutamattoman varauksen maksu 1,00 €
 • Kaukolainamaksu, asiakkaat 1,00 € + mahdolliset lähettäjäkirjaston perimät maksut
 • Uusi kirjastokortti 2,00 €
 • Kopiot ja tulosteet
  • mv A4 0,50 € / sivu
  • mv A3 1,00 € / sivu
  • vär. A4 0,80 € / sivu
  • vär. A3 1,50 € / sivu

Kadonneen tai turmeltuneen aineiston korvaus: uuden hankintahinta tai uusi samanlainen tilalle.

Lasten ja nuorten aineistosta ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotus lähetetään kuitenkin myös lasten ja nuorten aineistosta.

Tietosuoja

OUTI-kirjastoilla on yhteinen lainaajarekisteri. Kirjastolla on oikeus käyttää henkilötunnusta lainaajarekisterissään (Henkilötietolaki 523/1999, 13 §). Asiakkaalla on oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja kirjaston tietokannoissa on (Henkilötietolaki 523/1999, 10 §). Kirjaston lainaaja- ja lainaustietoja ei luovuteta ulkopuolisten käyttöön. Rekisteriselosteet löydät Outi-kirjastojen sivuilta.