Kannonnousu

Opaste Kannonnousun varrella
Reittiopaste Rumavaaran kupeilla

Tämä myös Syöte-Kurenalus -retkeilyreittinä tunnettu reitti on pituudeltaan 68 km. Sen lähtö- ja päätepisteet sijaitsevat keskustassa torialueella ja Naamankajärven toimintakeskuksessa Syötteen läheisyydessä.

Reitin varrelta voi valita lähtöpisteeksi esim. Hirvaskosken, Hampusvaaran, Oulu-Kuusamotien ylityspaikan, Pintamon Myllyvaaran tai Petäjäkosken. Kannonnousun opasteet ovat näkyvät: korkeuksiin kohoava puun juurakko ja oranssilla huomiovärillä maalatut reittimerkinnät. Reitin varrella on lukuisia taukopaikkoja ja runsaasti kosteikot ylittäviä pitkospuita.

Lähdettäessä Kurenalta reitti seurailee Iijokivarren kulttuurimaisemia ylöspäin. Matkalla voi pysähtyä vaikkapa Pajulanrantaan, josta löytyy tulipaikka ja veneenlaskupaikka. Pajulan jälkeen reitti erkanee jokivarresta kohti Hirvaskoskea. Samalla myös maisema kohoaa ja kuivuu kangasmaastoksi.

Hirvaskosken Rumavaaran laavua tukikohtana pitäen voi käydä kiertämässä pienen maisemakierroksen näköalapaikalle, jonne on suunnitteilla myös näköalatorni. Rumavaarasta reitti jatkuu kohti Syötettä ylittäen välillä Oulu-Kuusamo -tien.

Iinattijärvellä voi käydä halutessaan Hampusvaaran laella, jonka laavun edestä avautuvat upeat näkymät yli järven. Täältä matka jatkuu kohti Pintamoa, jossa voi aistia Syötteen tunturialueen läheisyyden rinteiden jyrkentyessä ja maaston kuivuessa askel askeleelta. Vaarojen kainaloissa virtaavat kirkasvetiset purot suovat varjoisia ja viileitä levähdyspaikkoja. Pintamon ja Syötteen välillä voi yöpyä Taimenmutkan autiotuvassa tammukoita kuhisevan Naamanganjoen rannalla.

Järvien ja lampien laikuttaman harjualueen jälkeen reitti päättyy Naamankajärven rantaan, josta on jatkoyhteydet muille Syötteen alueen retkeilyreiteille.

Pikku-Kangasjärven rengasreitti

Kesällä 2015 rakennettiin Pikkukangasjärven maastoon rengasreitti. Hyvä lähtöpaikka reitille on Syötteelle kääntyvän risteyksen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Elintarvike Kuksan pysäköintipaikalta.