Kaarna

Kaarna Hyvän olon keskus Pirtin pääoven edessä

Hyvän olon keskus Pirtin pääsisäänkäynnin edustalla sijaitseva Kaarna on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Teos on yli 10 metriä pitkä, yli metrin leveä ja puolitoista korkea. Painoa teoksella on noin 1000 kg.

Teoksen on toteuttanut taiteilijaryhmä NEON: arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Viliina Koivisto. He kertovat työskentelevänsä taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin välimaastossa ja tekevänsä usein teoksia julkiseen tilaan. He ovat kiinnostuneita arkipäivästä ja niistä ympäristöistä, joissa he viettävät suurimman osan ajastaan.

Kun Hyvän olon keskuksen taideohjelman hakuilmoitus julkaistiin, se kiinnosti heti Viliinaa ja Markia. He halusivat osaksi projektia. Taideohjelman teemat, luonto ja hyvinvointi ovat aihealueita, joiden parissa Viliina ja Mark työskentelevät usein ja he kokevat ne tärkeiksi.

Idea taideteokseen syntyi, kun taiteilijat viettivät viikon Pudasjärvellä tutkimassa paikallista luontoa. Viliina on lapsuudessa viettänyt paljon aikaa Pohjois-Suomessa, mutta Markille, joka on kotoisin Englannista, alue ja sen luonto olivat ihan uutta. Markin kautta myös Viliina katsoi maisemia, kasveja ja eläimiä ihan uusin silmin.

Viliina ja Mark kokivat Pudasjärven maisemissa viettämänsä ajan todella inspiroivaksi. He pääsivät myös vierailemaan Hyvän olon keskuksen rakennustyömaalla ja tutustumaan hirsirakentamiseen, joka oli heille molemmille melko uutta ja todella kiinnostavaa.

Viliina ja Mark toivovat teoksen tuovan iloisia hetkiä ja myös mahdollisuuksia pysähtyä ja rauhoittua keskellä kiireistä arkea.